Ο Κασσελάκης αποφασίζει για υποψηφιότητα ή δημιουργία νέου κόμματος
Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Οι φήμες σχετικά με τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το μέλλον του στην πολιτική κυκλοφορούν έντονα. Από τις Σπέτσες, όπου βρίσκεται, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει επικοινωνίες με διάφορους παράγοντες, είτε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, συζητώντας τα δύο κυριότερα σενάρια: είτε να επανακατέλθει υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ είτε να ιδρύσει τον δικό του πολιτικό σχηματισμό.
Δύο παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις του: η δημιουργία και η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θα του εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό στον πρώτο γύρο, καθώς και η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των πολιτικών του σχεδίων, τόσο εντός όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παύλος Πολάκης, χθες, άφησε σοβαρές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι περιμένει τις δημοσκοπήσεις προτού αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του. Η ρήξη μεταξύ τους είναι όχι μόνο προφανής αλλά και ιδιαίτερα έντονη, με αρκετούς στο ΣΥΡΙΖΑ να στοιχηματίζουν.
Η απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είχε άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των κομματικών οργάνων.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστη ηρεμία σε σύγκριση με το τελευταίο έτος, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καθόρισε τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή νέου προεδρεύοντος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργάνου:
– Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου, όπου θα εγκρίνει οριστικά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. – Θα πραγματοποιηθεί εκλογή αντιπροσώπων για το Έκτακτο Συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου. – Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου. – Η εκλογή νέου προεδρεύοντος και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. – Αν χρειαστεί, θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Εκτός από την ηρεμία, αξιοσημείωτος ήταν και ο συσχετισμός δυνάμεων που καταγράφηκε κατά την ψηφοφορία του οργάνου. Το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα υπερψηφίστηκε από 18 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ μειοψήφησαν οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Τα συγκεκριμένα μέλη πρότειναν ουσιαστικά να ακολουθηθούν διαδικασίες παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η διεξαγωγή ενός Διαρκούς Συνεδρίου νωρίτερα, στα μέσα Οκτωβρίου, με τους ίδιους αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί στο επεισοδιακό συνέδριο του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, προτάθηκε η εκλογή νέου προέδρου να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Παύλος Πολάκης, όπως είναι γνωστό, δεν έχει άλλους υποστηρικτές στο συγκεκριμένο όργανο. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι την πρόταση που είχαν διατυπώσει στελέχη και βουλευτές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξαν μόνο δύο μέλη του οργάνου, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Αυτό δημιούργησε την αίσθηση ότι ακόμη και στελέχη που ανήκαν στην ευρύτερη «προεδρική» ομάδα δεν στήριξαν την επιλογή για γρήγορες διαδικασίες, κάνοντάς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται απομονωμένος και χωρίς σημαντική υποστήριξη στα όργανα του κόμματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας