Η Λιβύη έκανε πρόταση στην Τουρκία για σεισμικές έρευνες
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, lifo.gr
Για τις επικείμενες κινήσεις της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αποκαλύπτοντας ότι η Άγκυρα μιλά με τη Λιβύη σχεδιάζει ανοίγματα σε διάφορες χώρες, όπως η Σομαλία, το Ιράκ, τα ΗΑΕ και άλλα, ενώ εξέφρασε και το «φρέσκο» ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αίγυπτο.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, με την οποία η Τουρκία πρόσφατα άρχισε να έχει ξανά σχέσεις έπειτα από μια δεκαετία εχθρότητας. Οι δύο χώρες εργάζονται σε ένα πρότζεκτ σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου του Καΐρου που αφορά πλοία τουρκικής πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU), είπε, την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Πέραν αυτού, όμως, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού πρακτορείου Anadolu της Τουρκίας, ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την πρόταση από τη Λιβύη σχετικά με διεξαγωγή ενεργειακής εξερεύνησης στα ανοικτά της Λιβύης: «Η Λιβύη μάς προσφέρει την ευκαιρία να εργαστούμε υπεράκτια με τα σεισμικά πλοία μας και ειλικρινά, το βλέπουμε πολύ θερμά. Επομένως, μπορούμε να είμαστε στη λιβυκή ανοικτή θάλασσα για να πραγματοποιήσουμε σεισμικές εργασίες», είπε.
Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης για άλλα έργα στη Λιβύη και χρειάζεται το «σωστό έργο και εταίρο».
Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια είναι οι πιο βασικές ανάγκες των πολιτών και είπε, «Έχουμε στόχο να φέρουμε φυσικό αέριο σε όλα τα νοικοκυριά στην Τουρκία. Επί του παρόντος, υπάρχει φυσικό αέριο σε 81 επαρχίες. Αυτό είναι πλέον ανάγκη είναι ένα σημαντικό καύσιμο που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, στη δουλειά και στη βιομηχανία. Το εισάγουμε σε μεγάλο βαθμό», είπε.
Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του πλοίου Fatih, οι δραστηριότητες γεώτρησης θα ξεκινήσουν σε περιοχές που πιστεύεται ότι έχουν σήματα πετρελαίου πριν από το τέλος του 2024 και οι δραστηριότητες γεώτρησης θα συνεχιστούν στη Μαύρη Θάλασσα το 2025, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του πλοία. Επισημαίνοντας ότι το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στο Γκαμπάρ το 2021 έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, ο Μπαϊρακτάρ είπε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου εκεί. Φυσικά, όταν ανακαλυφθεί ένα τέτοιο απόθεμα, Προτεραιότητα είναι να επιστρέψει στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό. Με πολλή δουλειά φτάσαμε τα 47 χιλιάδες βαρέλια από σήμερα στόχο, και θα παράγουμε 50 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα μόνο από το κοίτασμα Gabar», είπε.
Η πλατφόρμα αερίου στον Σαγγάριο για τουρκικό αέριο Η νέα πλατφόρμα φυσικού αερίου θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2026, είπε ο Μπαϊρακτάρ. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πραγματοποιεί δραστηριότητες για την αύξηση των δικών της πόρων στο πλαίσιο του στόχου της για μείωση του λογαριασμού της για τις εισαγωγές ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες εξερεύνησης συνεχίζονται στο Πεδία Αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα. Δηλώνοντας ότι έχει επιτευχθεί επίπεδο παραγωγής άνω των 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο Πεδία Αερίου Sakarya, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι υπάρχει ημερήσια παραγωγή περίπου 1,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων έξω από το Sakarya Gas Πεδίο.
Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Τουρκία και ότι οι ανάγκες του 12-13% των νοικοκυριών καλύπτονται από την τοπική παραγωγή, χάρη στην παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα, και συνέχισε ως εξής: “Στόχος μας είναι να φτάσουμε τον στόχο των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε πρώτη φάση. Θα ξεπεράσουμε τα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά θα έχουμε φτάσει στον πρώτο στόχο των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το πρώτο τρίμηνο του 2025 Με αυτό, θα μπορούμε πλέον να καλύπτουμε τις ανάγκες φυσικού αερίου περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με το δικό μας φυσικό αέριο. Δηλώνοντας ότι οι εργασίες εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στο Πεδία Αερίου Sakarya ολοκληρώθηκαν στη Σιγκαπούρη, ο Μπαϊρακτάρ είπε: “Η νέα πλωτή πλατφόρμα φυσικού αερίου θα φτάσει στην Τουρκία γύρω στις 26-27 Σεπτεμβρίου”.
Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι η τουρκική BOTAŞ έχει άδειες για 3 υπεράκτια κοιτάσματα στη Σομαλία και σημείωσε ότι καθένα από τα κοιτάσματα είναι 5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Υπογραμμίζοντας ότι η Σομαλία έχει άδεια εξερεύνησης σε μια θαλάσσια δικαιοδοσία 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολικά, ο Μπαϊρακτάρ είπε: “Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα εξερεύνησης είναι η σεισμική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, στέλνουμε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, στη Σομαλία στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου, ελπίζουμε.” “Υπάρχουν σαφείς ημερομηνίες, αλλά ανάλογα με την κατάσταση στη θάλασσα, το πλοίο μας θα πάει εκεί με τις Ναυτικές μας Δυνάμεις και θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατο σεισμικό έργο, το οποίο έχει δεν είχε ξαναγίνει εκεί”, είπε.
Σε περίπτωση πιθανής ανακάλυψης στη Σομαλία, το πετρέλαιο στην περιοχή θα μοιραστεί με το σομαλικό κράτος στο πλαίσιο μιας “συμφωνίας κατανομής της παραγωγής”, είπε ο Μπαϊρακτάρ.
Πηγή:lifo
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας