Ο Φιντάν καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο να ενωθεί κατά του Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απηύθυνε έκκληση για ενότητα κατά του Ισραήλ στην 162η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου που συγκεντρώθηκε στο Κάιρο, ενώ κατακεραύνωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη σύγκρουση στη Γάζα. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που η Τουρκία προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, αφού αποκλείστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποστήριξής της προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και της ανάμειξής της σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής – κυρίως στη Συρία, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η αποκλιμάκωση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, τέλος, την Αίγυπτο, η οποία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, έβαλε τέλος στην απομόνωση της Τουρκίας και άνοιξε τον δρόμο για την παρουσία του Φιντάν.
Θεωρήθηκε ευρέως ότι η Δαμασκός είχε επίσης δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συγκέντρωση του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτό, με τη σειρά του, ερμηνεύτηκε ως πρόοδος στις προσπάθειες της Τουρκίας να προσελκύσει ξανά τον Άσαντ, ο οποίος είναι πολύ λιγότερο ενθουσιώδης για την επανόρθωση των σχέσεων.
Ωστόσο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ και η αντιπροσωπεία του αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων όταν ο Φιντάν πήρε τον λόγο, δήθεν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία τεράστιων εκτάσεων της βόρειας Συρίας. Ο Άσαντ έχει επανειλημμένα ζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων.
Οι ενέργειες του Μεκντάντ σηματοδότησαν τη συνεχιζόμενη απροθυμία του Άσαντ να εξομαλύνει τις σχέσεις του παρά τις σημαντικές πιέσεις των Ρώσων μεντόρων του.
Ο Φιντάν εκφώνησε τις παρατηρήσεις του, σημειώνοντας ότι όσοι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Νετανιάχου είναι συνεργοί στη συνεχιζόμενη γενοκτονία» και προσθέτοντας ότι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτήν, όπως και ο Ισραηλινός ηγέτης.
Ο ισλαμικός κόσμος, είπε ο Φιντάν, θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την ισλαμική ταυτότητα του Χαράμ αλ-Σαρίφ». Ο Φιντάν αναφερόταν στην επίπεδη, υπερυψωμένη πλατεία που τιμάται από τους Εβραίους ως Όρος του Ναού και όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ-Άκσα. Το τζαμί, που συγκαταλέγεται στα ιερότερα ιερά του Ισλάμ, είναι ανοιχτό μόνο για μουσουλμάνους – αλλά οι Εβραίοι εξτρεμιστές παραβιάζουν τις εγκαταστάσεις σε αυξανόμενο αριθμό από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κάνουν τα στραβά μάτια. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν τις ενέργειές τους προκλητική βεβήλωση.
Στη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών προήδρευσε η Υεμένη και συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί και η ανώτερη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα Σίγκριντ Κάαγκ.
Ο Μπορέλ συμμετείχε στις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό της 11μηνης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτοί που διεξάγουν τον πόλεμο δεν δείχνουν καμία ανησυχία για τον τερματισμό του». Είπε ότι παραμελούν το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο Μπορέλ κατηγόρησε επίσης «ριζοσπαστικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης» ότι προσπαθούν να καταστήσουν «αδύνατη τη δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».
Τον Μάιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι (ευρύτερα γνωστός ως Deif) και Ισμαήλ Χανιγιά. Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον Deif σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο, αν και η Χαμάς το αρνείται. Το Ισραήλ θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη της 31ης Ιουλίου που σκότωσε τον Χανίγια στην Τεχεράνη. Το ΔΠΔ εξέδωσε ξεχωριστά εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, για την ανάληψη «ποινικής ευθύνης» για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, το ΔΔΔ εξετάζει μια υπόθεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ για φερόμενες παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948. Τον Αύγουστο, η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ μαζί με άλλα έξι έθνη, στα οποία περιλαμβάνονται η Λιβύη και η Παλαιστίνη, αλλά κανένα άλλο μουσουλμανικό κράτος με πλειοψηφία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες να συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και της Ιερουσαλήμ έναντι των ισραηλινών επιθέσεων.
«Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την υπεράσπιση της υπόθεσης της Ιερουσαλήμ, δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος σε αυτές τις ολοένα και πιο τολμηρές επιθέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. «Είναι επείγον να συγκληθεί η ΟΙΚ σε επίπεδο ηγεσίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να επιδείξει την αποφασιστική στάση του ισλαμικού κόσμου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Η 57μελής οργάνωση με έδρα τη Σαουδική Αραβία συγκαταλέγει στις τάξεις της αρκετούς από τους συμμάχους του Ισραήλ, ιδίως το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγοράζει τα περισσότερα όπλα του από το εβραϊκό κράτος και παρέχει περίπου το 40% του πετρελαίου του, καθώς και την Αλβανία.
Πηγή: Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας