Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοπ

Η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν και αναμένεται να τους χρησιμοποιήσει στο ουκρανικό πεδίο μάχης εντός εβδομάδων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα διαθέσει τους νέους πυραύλους που λαμβάνει από το Ιράν σε στόχους κοντινότερου βεληνεκούς», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Fath-360 κοντινού βεληνεκούς, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 75 μίλια (120 χιλιόμετρα). Σε αντάλλαγμα για τους ιρανικούς πυραύλους, είπε ότι η Μόσχα μοιράζεται τεχνολογία με την Τεχεράνη, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα και το διάστημα.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά παγκόσμιων δυνάμεων απείλησαν τον Μάρτιο να απαντήσουν σε οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών πυραύλων με συντονισμένες κυρώσεις, μεταξύ άλλων με πιθανή απαγόρευση των πτήσεων της Iran Air προς την Ευρώπη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που θα στοχεύουν τον ιρανικό αερομεταφορέα Iran Air.

Ο Μπλίνκεν και ο Λάμι ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψουν από κοινού στο Κίεβο για να συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ανώτερους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης τη συνέχιση της υποστήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.

Η παράδοση των πυραύλων αποτελεί απόδειξη της εμβάθυνσης της στρατιωτικής εταιρικής σχέσης που έχει ήδη δει το Ιράν να στέλνει εκατοντάδες φθηνά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του δυόμισι ετών πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξουδετερώσει την ουκρανική αεράμυνα, ενώ στοχοποίησε αμάχους και κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Γκρέγκορι Μπρου, αναλυτής χωρών του Eurasia Group για το Ιράν, δήλωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα απελευθερώσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πυραύλους εναντίον στόχων βαθύτερα στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

«Εκατοντάδες ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς αυξάνουν τις υπάρχουσες δυνατότητες της Ρωσίας και υποδηλώνουν ότι μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερο το πάνω χέρι στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπρου στο Al-Monitor.

Η παράδοση των πυραύλων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Wall Street Journal στις 6 Σεπτεμβρίου. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο δημοσίευμα ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με απροσδιόριστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς για να τη βοηθήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η είδηση ακολουθεί την εκλογή τον Ιούλιο του νέου Ιρανού προέδρου, ο οποίος έκανε εκστρατεία για μεγαλύτερη δέσμευση με τη Δύση. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την άρση των κυρώσεων που έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομία του Ιράν. Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης παραμένουν υψηλές λόγω του επιταχυνόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς και της ιρανικής υποστήριξης προς τη Χαμάς και άλλες περιφερειακές μαχητικές ομάδες.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε τη μεταφορά πυραύλων, με την αποστολή του στα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε καμία πλευρά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν διέψευσε τις αναφορές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα: «Αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν ισχύουν κάθε φορά».

«Το Ιράν είναι σημαντικός εταίρος μας», συνέχισε ο Πεσκόφ. «Αναπτύσσουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Αναπτύσσουμε τη συνεργασία και τον διάλογό μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ιράν, Σαχριάρ Αμουζεγκάρ, για να προειδοποιήσει ότι η παράδοση των πυραύλων θα έχει «καταστροφικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες» για τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ιράν.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments