Γεωπολιτικά

Ποια είναι τα συμφέροντα της Κίνας στο Σουδάν;

Ποια είναι τα συμφέροντα της Κίνας στο Σουδάν;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το κύριο μέλημα της Κίνας στην περιοχή είναι η ασφάλεια των πετρελαιαγωγών που μεταφέρουν το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν μέσω του Σουδάν, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τους ηγέτες του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν, καθώς η Κίνα κινείται για να διασφαλίσει τα ενεργειακά της συμφέροντα μέσω των πετρελαιαγωγών που διέρχονται και από τις δύο χώρες. 

Ο Σι συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον στρατιωτικό ηγέτη του Σουδάν στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Σι εξέφρασε την επιθυμία να ενισχύσει τόσο τη συνεργασία με την ανατολικοαφρικανική χώρα όσο και την υποστήριξη της Κίνας για την κυριαρχία του Σουδάν. Ο Μπουρχάν επαίνεσε τα κινεζικά έργα υποδομής στο Σουδάν, ανέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι και ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιάρντιτ ανακοίνωσαν ότι η Κίνα και το Νότιο Σουδάν αναβάθμισαν τις σχέσεις τους σε «στρατηγική εταιρική σχέση» κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να βοηθήσει το Νότιο Σουδάν να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να αναπτύξει τους τομείς του πετρελαίου, της εξόρυξης και της γεωργίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπουρχάν και ο Μαγιαρντίτ βρέθηκαν στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπουρχάν επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας China National Petroleum Corporation (CNPC). Συζήτησε τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας στο Σουδάν με τον πρόεδρο Ντάι Χουλιανγκ, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπουρχάν υπεγράφησαν οι ακόλουθες συμφωνίες μεταξύ του Σουδάν και της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο: “Ο Όμιλος Ενέργειας και Μεταλλείων του Σουδάν υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία China Energy σχετικά με έργα πράσινης ενέργειας και την κατασκευή λιμανιών και αεροδρομίων”. 

Η Ομάδα Ανάπτυξης Εξαγωγών του Σουδάν υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Ahcof Industrial Development Co Ltd για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα του Σουδάν. Το σύστημα αμυντικών βιομηχανιών του Σουδάν υπέγραψε συμφωνία με τον κρατικό όμιλο China Poly Group για «στρατηγική» αμυντική συνεργασία. Ο Μαγιαρντίτ συναντήθηκε επίσης με τον Ντάι για να συζητήσουν τον πετρελαϊκό τομέα του Νοτίου Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου.

Πετρελαϊκά συμφέροντα

Ο Άλεξ Βάινς, διευθυντής του προγράμματος του Chatham House για την Αφρική, δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της Κίνας και για τις δύο χώρες. Ο αγωγός Petrodar υπέστη ζημιές τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Σουδάν. Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο από το Νότιο Σουδάν σε τερματικό σταθμό στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν, όπου στη συνέχεια φορτώνεται για εξαγωγή και είναι υπεύθυνος για περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν.

«Ήταν ο πρωταρχικός διπλωματικός στόχος της Κίνας να διασφαλίσει ότι ο αγωγός θα επισκευαστεί και ότι οι εξαγωγές αργού θα μπορούσαν να συνεχιστούν», δήλωσε ο Βάινς στο Al-Monitor σχετικά με τους στόχους της Κίνας απέναντι στις δύο χώρες.

Το Reuters ανέφερε τον Μάιο ότι αξιωματούχος του υπουργείου πετρελαίου του Νότιου Σουδάν δήλωσε ότι ο αγωγός έχει επισκευαστεί, αν και η επανέναρξη δεν έχει γίνει ακόμη. Το Νότιο Σουδάν εξαρτάται από το πετρέλαιο για το 90% των εσόδων του και το Σουδάν παίρνει ένα μερίδιο από το πετρέλαιο ως τέλος διέλευσης.

Το Νότιο Σουδάν εξήγαγε αργό πετρέλαιο ύψους 237 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα το 2022, η μεγαλύτερη εξαγωγή του προς τη Λαϊκή Δημοκρατία με διαφορά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Η CNPC κατέχει το 41% της Dar Petroleum Operating Company – του μεγαλύτερου πετρελαϊκού φορέα του Νοτίου Σουδάν.

Η διακοπή του αγωγού επιτείνει την οικονομική δυστυχία του Νοτίου Σουδάν. Ο πληθωρισμός αυξάνεται στη χώρα και η λίρα του Νοτίου Σουδάν έπεσε στη μαύρη αγορά από 2.100 ανά δολάριο ΗΠΑ τον Μάρτιο σε 3.100 τον Ιούλιο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γραφείο του Μαγιαρντίτ δήλωσε ότι ο πρόεδρος και η CNPC συζήτησαν τη δημιουργία ενός «εναλλακτικού αγωγού» που θα μεταφέρει το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν μέσω του Τζιμπουτί και της Αιθιοπίας.

Ο Βάινς δήλωσε ότι η ανασφάλεια στην περιοχή θα μπορούσε να περιπλέξει την πρόταση. «Με την τρέχουσα ανασφάλεια, αυτό θα είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.

Ο πόλεμος μαίνεται

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2023, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα. Το Δίκτυο Γιατρών του Σουδάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 21 σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό μιας αγοράς στην νοτιοανατολική πόλη Sennar από τις RSF, μετέδωσε το BBC.

Οι σχέσεις Κίνας-Σουδάν παραμένουν εγκάρδιες από την έναρξη του πολέμου και η Λαϊκή Δημοκρατία έχει ζητήσει αποκλιμάκωση.

«Το να ωθήσουμε τα μέρη της σύγκρουσης να επιστρέψουν στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και να πραγματοποιήσουν κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό είναι ο θεμελιώδης τρόπος για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάι Μπινγκ, σε ενημέρωση Τύπου τον Αύγουστο.

Το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mada Masr ανέφερε ότι η επίσκεψη του Μπουρχάν επικεντρώθηκε εν μέρει στη δημιουργία ενός καναλιού διαμεσολάβησης με τη προτροπή της Κίνας μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και της RSF.

Ο Βάινς δήλωσε ότι ένας κινεζικός διαμεσολαβητικός ρόλος είναι πιθανός στο Σουδάν.

«Η Κίνα έχει ρόλο χρησιμοποιώντας τις καλές της υπηρεσίες», δήλωσε. «Έχει επίσης οικονομικό λόγο για την ειρήνη – την ασφάλεια των αγωγών και οι εξωτερικοί υποστηρικτές των αντιμαχόμενων μερών μπορεί να ακούσουν την Κίνα».

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρόσφατα. Η Κίνα μεσολάβησε για τη συμφωνία που επανέφερε τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν το 2023 και φιλοξένησε αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις για συνομιλίες νωρίτερα φέτος.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments