Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ προσφέρει στον Σινουάρ «ασφαλή έξοδο» από τη Γάζα για τον τερματισμό του πολέμου

Το Ισραήλ προσφέρει στον Σινουάρ «ασφαλή έξοδο» από τη Γάζα για τον τερματισμό του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το Ισραήλ προσφέρει στον Σινουάρ «ασφαλή έξοδο» από τη Γάζα για τον τερματισμό του πολέμου

Το δημοσίευμα επικαλείται έναν ανώτερο αξιωματούχο

Το Ισραήλ πρότεινε να δοθεί στον αρχηγό της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ασφαλής διέλευση από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά αλλά και να εγκαταλείψει την εξουσία και τον έλεγχο της Λωρίδας, μεταδίδει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα επικαλείται έναν ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ενώ πυκνώνουν οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των δύο πλευρών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την πρόταση εκεχειρίας και τελικώς να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, στην οικογένειά του, σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει», δήλωσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ για τους ομήρους Γκαλ Χιρς σε συνέντευξή του την Τρίτη στο γραφείο του Bloomberg στην Ουάσινγκτον.

Ο Χιρς περιέγραψε την πρόταση ως μέρος μιας προσπάθειας να βρεθούν νέες λύσεις, καθώς οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός φαίνονται όλο και πιο ισχνές. Οι μεσολαβητές ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος εργάζονται για να παρουσιάσουν στο Ισραήλ μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο Χιρς είπε ότι η Χαμάς έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να υπαγορεύσει τους όρους αντί να διαπραγματευτεί.

Δεν είναι σαφές αν η Χαμάς θα δεχόταν την πρόταση για την αποχώρηση του Σινουάρ από τη Γάζα.

«Θέλουμε τους ομήρους πίσω. Θέλουμε αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση φυσικά – ένα νέο σύστημα που θα διαχειρίζεται τη Γάζα».

Υποστήριξε ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις η Χαμάς «επιδίωκε να υπαγορεύσει τους όρους, αντί να διαπραγματευτεί».

Παράλληλα, αναφερόμενος στους έξι ομήρους που εκτέλεσε η τρομοκρατική οργάνωση στα τέλη Αυγούστου, ο Χιρς τόνισε ότι «θα υπάρξει ένα τίμημα γι’ αυτές τους δολοφονίες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments