Διεθνή

Περού: Πέθανε ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Περού: Πέθανε ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, lifo.gr

Ο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού από το 1990 έως το 2000, προτού εξαναγκαστεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, καταδικασμένος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, όπως επιβεβαίωσε η κόρη του.

Ο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού από το 1990 έως το 2000, προτού εξαναγκαστεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά. Η αυστηρή του στάση ενάντια σε μια αριστερή ανταρτική οργάνωση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκάλεσε επίσης κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υποστηρικτές του τον επαινούν για την ήττα των ανταρτών σε μια περίοδο όπου φαινόταν πιθανό να καταλάβουν την εξουσία. Αφού διέφυγε από τη χώρα, συνελήφθη, εκδόθηκε και τελικά καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Η κόρη του, Κέικο Φουχιμόρι, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρώην πρόεδρος πέθανε «μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο».

Ο Φουχιμόρι καταδικάστηκε σε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και για τη συμμετοχή του σε δύο σφαγές από αποσπάσματα θανάτου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τον Δεκέμβριο του 2022 αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Μπαρμπαντίγιο στη Λίμα, έχοντας εκτίσει πάνω από 15 χρόνια από την 25ετή ποινή του. Το συνταγματικό δικαστήριο του Περού είχε επαναφέρει την προεδρική χάρη που είχε δοθεί έξι χρόνια νωρίτερα.

Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Σε κοινή δήλωσή τους, τα παιδιά του, Κέικο, Χίρο, Σάτσι και Κέντζι, ανέφεραν: «Μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο πατέρας μας, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, αναχώρησε για να συναντήσει τον Κύριο. Ζητούμε από όσους τον αγάπησαν να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του. Ευχαριστούμε για όλα, μπαμπά!».

Για τους υποστηρικτές του, ο Φουχιμόρι ήταν ο ηγέτης που έσωσε το Περού από τους αντάρτες του “Φωτεινού Μονοπατιού” και επανέφερε την οικονομία σε τροχιά μετά τον υπερπληθωρισμό. Ωστόσο, για χιλιάδες αθώα θύματα της σύγκρουσης, ο Φουχιμόρι ήταν ένας αυταρχικός και σκληρός ηγέτης. Κυβέρνησε το Περού με σιδηρά πυγμή, ενώ η θητεία του σημαδεύτηκε από πολιτικές ανατροπές και βία. Σήμερα, η κόρη του, Κέικο, ηγείται του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο Περού και έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές του 2026.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments