Οδηγός

Επίδομα ανεργίας: Αυτές είναι όλες οι νέες αλλαγές που έρχονται το 2025

Επίδομα ανεργίας: Αυτές είναι όλες οι νέες αλλαγές που έρχονται το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Στις τρεις βασικές αλλαγές που προωθούνται στο επίδομα ανεργίας από το νέο έτος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Στόχος να υπάρξει ουσιαστική προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου

Στις τρεις βασικές αλλαγές που προωθούνται στο επίδομα ανεργίας από το νέο έτος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι «τα κοινωνικά δεδομένα και το εργασιακό περιβάλλον έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες» και τόνισε ότι σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής για το νέο επίδομα ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας: Το πρόγραμμα θα δομηθεί σε τρεις βασικούς άξονες

Μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές. Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.

Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα ο εργαζόμενους που έχει μείνει χωρίς δουλειά. Στόχος να υπάρξει ουσιαστική προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου.

Η σταδιακή μείωση του επιδόματος ανεργίας τους επόμενους μήνες, ώστε ο άνεργος να παρακινηθεί για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Ουσιαστικά, το νέο επίδομα ανεργίας, μετά τις αλλαγές που θα γίνουν, θα είναι αυξημένο το πρώτο τρίμηνο, κοντά στο ύψος του πραγματικού μισθού του ανέργου, ώστε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο προσαρμογής στη νέα κατάσταση μετά την απώλεια της εργασίας. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι μόνο το 50% του επιδόματος να πληρώνεται στον άνεργο με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και το άλλο 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.

ert-anergia

Το επίδομα θα είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους 2-4 μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτήν τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου. Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού. Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Παράλληλα, θα υπάρξει η καταβολή ενός «μπόνους» ποσού για τους νέους άνεργους που εργάζονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments