Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρτίζουμε σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα εφημερίες
Πηγή Φωτογραφίας: [371694] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
«Η μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες του ΕΣΥ αποτελεί προσωπική μου προτεραιότητα», ανέφερε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ζήτημα των εφημεριών, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως θέλει η θητεία του στο υπουργείο να κριθεί από την αντιμετώπιση των εφημεριών: «Θέλω να κριθώ από τη μείωση του χρόνου αναμονής στην εφημερία. Η αναμονή στην εφημερία είναι ένα μόνιμο, δομικό πρόβλημα του ΕΣΥ. Θέλω και δουλεύω για να το κάνω καλύτερο. Θέλω να κριθώ από αυτό. Δουλεύουμε για τη μείωση του χρόνου αναμονής πάνω από δυο μήνες. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος αναμονής είναι 4 ώρες Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ορίζεται στις 8 ώρες. Πιστεύω πως με το σχέδιο που ετοιμάζουμε θα υπάρξει μείωση κατά 1 – 1,5 ώρα».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ειδική μνεία και για τους νοσηλευτές, λέγοντας πως «έχουν απόλυτο δίκιο οι νοσηλευτές να θέλουν να ασχοληθώ μαζί τους. Θα το κάνω σίγουρα. Βαδίζω όμως βήμα – βήμα, κάνω μία – μία τις δουλειές. Πρώτα ασχολήθηκα με τους γιατρούς και ακολουθούν οι νοσηλευτές. Οι νοσηλευτές είναι αδικημένοι και υποαμειβόμενοι. Η αυτοτελής φορολόγηση έχει νόημα από ένα όριο και πάνω. Όμως ο νοσηλευτής δεν φτάνει σε αυτά τα όρια. Δεν έχει νόημα η αυτοτελής φορολόγηση για τους νοσηλευτές, οι οποίοι λαμβάνον ήδη 15 ευρώ για τα απογευματινά χειρουργεία, το διπλάσιο από τα 8 ευρώ για τα λοιπά χειρουργεία. Θα πάρουμε μόνιμους νοσηλευτές. Θα αξιοποιήσουμε και τους εποχικούς νοσηλευτές. Οι νοσηλευτές αμείβονται καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα και θέλω να δω πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή τους».
Ο υπουργός Υγείας τόνισε, ακόμη, πως «οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι αμελητέες για τα ελληνικά δεδομένα. Ο επιμελητής Β΄ φτάνει περίπου τα 2500 ευρώ το μήνα. Ο επιμελητής Α’ φτάνει τα 45000 ευρώ μικτά. Αυτά δεν είναι λίγα λεφτά για την Ελλάδα. Δεν είμαστε Ελβετία. Και ως προς τη Ρουμανία, η οποία αναφέρεται συχνά, αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Όταν αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών στη Βόρεια Ευρώπη, αυτό «τράβηξε» γιατρούς από τη Ν. Ευρώπη. Και η Ρουμανία προχώρησε σε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών. Έτσι, η Ρουμανία αναφέρεται συχνά στο δημόσιο διάλογο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας