Πολιτική

Στην παιδεία και την υγεία τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Στην παιδεία και την υγεία τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [37[1664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Το Μαξίμου εστιάζει σε δυο κεντρικούς πυλώνες της καθημερινότητας

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να επικεντρωθεί στους δύο πυλώνες του κράτους και της κοινωνίας – την παιδεία και την υγεία – και να προχωρήσει από τη θεσμική μεταρρύθμιση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Τα σχέδια των αρμόδιων υπουργείων «επικυρώθηκαν» στις δύο πρώτες συσκέψεις που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τη ΔΕΘ, ανοίγοντας την «αυλαία» της νέας πολιτικής χρονιάς.

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία χτύπησε, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Φέτος, πραγματοποιούνται 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι προστίθενται στους περίπου 12.000 μόνιμους δασκάλους και καθηγητές που διορίστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, 20.000 αναπληρωτές θα υποστηρίξουν την παράλληλη στήριξη. Σημαντική είναι η αύξηση των διορισμών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, καθώς και η δημιουργία ενός ψηφιακού φροντιστηρίου που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα για όλους τους μαθητές, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Γαύδος και οι Αρκιοί, με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και αυτόνομες τάξεις. Εισάγεται ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο λύκειο, ενώ έχουν τοποθετηθεί ήδη 28.504 από τους 36.264 διαδραστικούς πίνακες στις τάξεις. Η εφαρμογή e-parents λειτουργεί για την ενημέρωση των γονέων, και όλα αυτά συνιστούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μέσα στον επόμενο μήνα θα δημιουργηθεί μια αναλυτική βάση δεδομένων και θα καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα απαραίτητα στοιχεία για την εκκίνηση των έργων, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.

Η κυβέρνηση εστιάζει επίσης στον τομέα της Υγείας. Η εφαρμογή του προγράμματος για τη δωρεάν πραγματοποίηση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί κεντρική παρέμβαση. Αυτή η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα, μειώνοντας τις λίστες αναμονής και οδηγώντας σε αλλαγές στη λειτουργία και την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Εξίσου σημαντικά για τη βελτίωση και την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών θεωρούνται τα έργα αναβάθμισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που εξετάζονται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και η ψηφιοποίηση περισσότερων υπηρεσιών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η κατάσταση στα σχολεία και τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελούν τους πιο «ισχυρούς» δείκτες για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη συνεχώς αυξάνονται λόγω χρόνιων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος. Έτσι, η επιτυχία στην επίλυση αυτών των ζητημάτων αποκτά «ζωτική σημασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments