Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα ο Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [371659] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος μιας δύσκολης και επίπονης πορείας με μαθηματική ακρίβεια.

Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο Στέφανος Κασσελάκης – όλα δείχνουν ότι είναι κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις εκλογές – η επόμενη ημέρα θα βρει το κόμμα διαιρεμένο και χωρίς κατεύθυνση.

Χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε την πρώτη του διαδικτυακή σύσκεψη μέσω Zoom με τα υποστηρικτικά του στελέχη, χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ωστόσο, ζήτησε από όλα τα στελέχη και τα μέλη που διαφωνούν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την απομάκρυνσή του από την προεδρία να είναι σε ετοιμότητα.

Αν ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίσει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος, τότε υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

Κατά πρώτον, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, η επιστροφή του στην Κουμουνδούρου θα έχει στοιχεία εκδίκησης, καθώς θα απομακρύνει τα στελέχη που υποστήριξαν και ψήφισαν την πρόταση μομφής. Το κλίμα ήδη διαμορφώνεται, με τους υποστηρικτές του να χαρακτηρίζουν δημόσια τους αντιπάλους τους ως «πραξικοπηματίες» και «κουκουλοφόρους», ενώ προειδοποιούν ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επανεκλεγεί πρόεδρος, «θα διώξει τους 100 με τις κλωτσιές». Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη που πρότειναν την πρόταση μομφής πριν αρχίσουν οι εκκαθαρίσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα, αναγκάζοντας τον να τους διαγράψει, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουν μόνοι τους αμέσως μετά τις εκλογές. «Δεν κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια για να επιστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα», δηλώνουν μέλη της ομάδας των 100, οι οποίοι κινούνται σε πολύ χαμηλότερους τόνους.

Σύμφωνα με στελέχη της ομάδας των «100», η επανεκλογή του πρώην προεδρου θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ιδρύσει ένα νέο κόμμα βασισμένο στις δικές του πεποιθήσεις, το οποίο θα είναι απολύτως απομακρυσμένο από την αριστερά. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει μια νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδεινώνοντας την ήδη υπάρχουσα συρρίκνωσή του.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υιοθετήσει ακραίους τόνους για να προκαλέσει πόλωση, χρησιμοποιώντας και διάφορα τρολ για να επηρεάσει τις εντυπώσεις.

Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει ξανά σε μια φάση εσωστρέφειας, επηρεαζόμενος από την αρνητική δημοσιότητα και την τοξικότητα που θα επικρατήσει.

Κατά δεύτερον, το ιδανικό σενάριο για αυτούς τους ανθρώπους είναι να χάσει τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης και να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέξει να ιδρύσει το δικό του κόμμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει διάσπαση, καθώς ορισμένα στελέχη και βουλευτές του θα τον ακολουθήσουν. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να είναι το πιο πιθανό, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα χάσει την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις οργανωτικές δομές του κόμματος και, φυσικά, κάποιους από τους βουλευτές.

Χθες, ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε τους λόγους πίσω από την πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη: «Στην Κεντρική Επιτροπή, αυτό που ανέφερα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζαμε ως ηγεσία δεν ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις του καταστατικού, τις αποφάσεις του Συνεδρίου και τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρέφεια και συρρίκνωση, με αρχηγικά φαινόμενα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments