Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η διεκδίκηση της ηγεσίας

ΣΥΡΙΖΑ: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η διεκδίκηση της ηγεσίας
Και το όνομα του Δ. Τεμπονέρα στο τραπέζι

Δυόμισι μήνες είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για το διάστημα που απομένει μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν πριν από το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, το οποίο θα έχει την ευθύνη να τις εγκρίνει. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο πρόσωπο-έκπληξη.

Ήδη έχουν προταθεί πολλά ονόματα, με τον Παύλο Πολάκη να έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του, ενώ ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να συμμετάσχει. Ο Σωκράτης Φάμελλος θεωρείται «σίγουρος» υποψήφιος, λόγω της εμπειρίας του ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά υπάρχουν και άλλοι που φαίνεται να εξετάζουν την υποψηφιότητά τους.

Ταυτόχρονα, ορισμένες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να αναταράξει τα πράγματα και φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο φόβο στον Στέφανο Κασσελάκη, αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος. Αυτή η υποψηφιότητα ανήκει στον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ενδέχεται να έχει και την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας απολαμβάνει την εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος τον είχε διορίσει υπεύθυνο της ομάδας κρούσης του κόμματος κατά την περίοδο μεταξύ των δύο εθνικών εκλογών του 2023. Επιπλέον, οι δύο άνδρες διατηρούν καλή σχέση, με τον κ. Τεμπονέρα να έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στον κ. Κασσελάκη, με τον οποίο ο κ. Τεμπονέρας είχε στο παρελθόν ανοιχτή αντιπαράθεση, τόσο στα κομματικά όργανα όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στο θέατρο Άλφα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, στην οποία συμμετείχαν οι Μανόλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Επιπλέον, γνωρίζει ότι αν ο κ. Τεμπονέρας αποφασίσει να συμμετάσχει στη διαδικασία, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εκείνον. Ο αντίπαλός του είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο, κοντά στην ηλικία του, έχει καλή παρουσία μπροστά στις κάμερες, διαθέτει πολιτικό υπόβαθρο και δεν προέρχεται από την κομματική γραφειοκρατία. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ακόμη, έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο εδώ και μήνες, παραιτούμενος από τα κομματικά όργανα, προκειμένου να προστατεύσει το πολιτικό του προφίλ.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, είναι πιθανό να διστάσει να αντιπαρατεθεί με ένα πρόσωπο που ενδέχεται να έχει την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού.

Σε αυτή την περίπτωση, η στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρόσφατα ενέκρινε ψήφισμα που αφήνει αιχμές κατά των 163 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, δεν θα είναι αρκετή. Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, χαρακτηρίζοντας τις ως «αντικαταστατικές» και προκαλώντας την αποδοκιμασία και την αγανάκτηση των μελών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments