Πολιτισμός

Χορός και jazz στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χορός και jazz στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πηγή Φωτογραφίας: Από παρουσίαση χορογραφίας της Netherlands Dans Theater © Joris-Jan Bos. Πηγή φωτ.: Μεγαρο Μουσικής Αθηνών

Πλούσιο πρόγραμμα για κάθε κοινό παρουσιάζει και φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πλούσιο πρόγραμμα για κάθε κοινό παρουσιάζει και φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις ενότητες μουσική, χορός, θέατρο, ενώ δεν απουσιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα (Το Μέγαρο των παιδιών), οι εκδηλώσεις του Μεγάρου στη Βόρεια Εύβοια που προγραμματίζονται για τρίτη συναπτή χρονιά υπό την ενότητα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια – Οι Γέφυρες της Μουσικής», καθώς και οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Άξια προσοχής και η νέα σειρά εκδηλώσεων Liederabend, περιλαμβάνει ξεχωριστές βραδιές φωνητικής μουσικής δωματίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Τους μήνες Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2024, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την ιστορική Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα (Royal Philharmonic Orchestra), υπό τον  αρχιμουσικό Βασίλι Πετρένκο (13/10), και συστήνει στο ελληνικό κοινό τον σούπερ σταρ του πιάνου Ύντσαν Λιμ. Τον Νοέμβριο (2 & 3) ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ και ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρωτότυπη σύνθεση «Passacaglia» του Τζέυ Σβαρτς που είναι αφιερωμένη στον διεθνή Έλληνα μαέστρο. Στις 3 Δεκεμβρίου δίνει ρεσιτάλ ο βιρτουόζος πιανίστας διεθνούς ακτινοβολίας, Αρκάντι Βόλοντος.

Στην ενότητα «Χορός στο Μέγαρο» οι προβολείς στρέφονται στην ολλανδική ομάδα Netherlands Dans Theater (NDT 1), η οποία «επιστρέφει» στο Μέγαρο (6-9/11) με τρεις χορογραφίες: το νέο έργο του ανερχόμενου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και δύο παλαιότερες παραγωγές που φέρουν την υπογραφή δύο κορυφαίων δημιουργών του σύγχρονου χορού, της Κρύσταλ Πάιτ και του Γίρζι Κύλιαν.

Από παρουσίαση χορογραφίας της Netherlands Dans Theater © Joris-Jan Bos. Πηγή φωτ.: Μεγαρο Μουσικής Αθηνών

Από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Μεγάρου Μουσικής δεν θα μπορούσε να λείψει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον διεθνή αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου ερμηνεύει σε όργανα εποχής συνθέσεις του Μπαρόκ (30/11, 27/12). Η συναυλία του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη και στο όραμα του Χρήστου Λαμπράκη για την πολυσχιδή πολιτιστική δράση του Μεγάρου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της Καμεράτας.

Όσο για τη νέα σειρά εκδηλώσεων Liederabend, ξεκινά με το ρεσιτάλ «Όνειρο για φωνή και πιάνο» (29/10/2024) του διεθνώς αναγνωρισμένου βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού, ο οποίος συμπράττει με τη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα. Ακολουθούν ρεσιτάλ με την υψίφωνο Άννα Στυλιανάκη και τον Αυστριακό πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς (26/11), ενώ έχει προγραμματιστεί τριήμερο masterclass για τραγούδι και πιάνο (24, 25 & 27/11).

Σχετικά με τη μεγάλη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο, περιλαμβάνει συναυλίες καλλιτεχνών από την ελληνική και διεθνή σκηνή, των Μarcin Wasilewski Trio (10/11), ATHENS 3000 (12/11), Γιώργου Κοντραφούρη Τρίο (13/11), Nikos Chatzitsakos Quintet (14/11), YFG-Yiorgos Fakanas Group (16/11), Monty Alexander D-Day (20/11).

Στην ενότητα θέατρο, έχει προγραμματιστεί το ανέβασμα (21-30/11) της «Φαύστα» του Μποστ, ένα από τα πλέον εμβληματικά σατιρικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη και την Τζίνα Παπαδοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  Τα «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού παρουσιάζει την «Βασίλισσα του χιονιού» (14-15/12 & 20-30/12, παγκόσμια πρώτη), και τον «Δον Κιχώτη» (16-19/12), ο θίασος Η. Καρελλά ανεβάζει «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Αίγυπτο» (20-30/12/2024 & 4-5/1/2025), η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου παρουσιάζει (23/12) το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ της με κλασικά κομμάτια, κινηματογραφική μουσική και γνωστές γιορτινές μελωδίες από όλο τον κόσμο.

Η Ουρανία Γκάσιου ©Akriviadis. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το φετινό πρωτοχρονιάτικο γκαλά του Μεγάρου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/12) είναι αφιερωμένο στον Τζάκομο Πουτσίνι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του (1858-1924). Tραγουδούν οι Βαλέρια Σέπε (υψίφωνος) και Άντζελο Βιλλάρι (τενόρος). Στο πόντιουμ, ο Βαλέριο Γκάλλι.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πληροφορίες και εισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr

Κεντρική φωτ.: Ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia ©Akriviadis. Πηγή φωτ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πηγή: liberal.gr–Νεκταρία Μαραγιάννη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments