EDITOR'S PICK

Τα καλύτερα του London Design Festival 2024

Τα καλύτερα του London Design Festival 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Duo / Μelek Zeynep//Τα καλύτερα του London Design Festival 2024

Το Λονδίνο γιορτάζει το ντιζάιν, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία με εγκαταστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια και διαδρομές ντιζάιν που εκτείνονται σε έντεκα περιοχές της πόλης.

Το φετινό πρόγραμμα του London Design Festival 2024 εστιάζει στα διεθνή ταλέντα και την δύναμη του ντιζάιν «να διαμορφώνει τον κόσμο μας». Πρώτη στάση στο LDF είναι το Cassina Store London στο South Kensington, όπου η ιταλική εταιρία επίπλων με μια βιτρίνα – installation γιορτάζει την 20η επέτειο της συλλογής της αξέχαστης Charlotte Perriand, παρουσιάζοντας την iconic σεζ λονγκ Ιndochine μαζί με αποσυναρμολογημένα στοιχεία άλλων δύο σχεδίων της που αιωρούνται στο χώρο. To κατάστημα φιλοξενεί και μια σειρά από καινοτομίες της συλλογής Cassina 2024, όπως τον καναπέ Cornaro του Carlo Scarpa, τον καθρέφτη Gibbous του Μichael Anastassiades και την πολυθρόνα Dudet της Patricia Urquiola.

Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
Chaise longue Indochine / Cassina

Πρωτοποριακά έργα, δημιουργικές συνεργασίες Ορόσημο του LDF αποτελεί η εγκατάσταση Vert στον υπαίθριο χώρο Parade Ground του Chelsea College of Arts, μια συνεργασία ανάμεσα στην AHEC (Αmerican Hardwood Export Council), το γραφείο ντιζάιν Diez Office από το Μόναχο και το OMC°C (Office for Micro Climate Cultivation) της Φρανκφούρτης. Αποτελείται από μια σειρά από τριγωνικά ξύλινα πάνελ από αμερικανική κόκκινη δρυ ύψους 10 μέτρων, καλυμμένα με 20 είδη αναρριχώμενων φυτών, μια κατασκευή τοποθετημένη στην πλακόστρωτη πλατεία που περιβάλλεται από κτίρια με επιβλητικές εδουαρδιανές προσόψεις. Πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που θα προσφέρει δροσιά, σκιά και χαλάρωση στους επισκέπτες του φεστιβάλ και μια καινοτόμος πρόταση με θετική επίδραση στο μικροκλίμα της πόλης.

Ανατρεπτικό και τολμηρό είναι το έργο Duo της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Μelek Zeynep που καταλαμβάνει την περίφημη αίθουσα Painted Hall με τις μπαρόκ οροφογραφίες του Παλαιού Βασιλικού Ναυτικού Κολλεγίου στο Greenwich. Η εντυπωσιακή καλλιτεχνική εγκατάσταση είναι εμπνευσμένη από τις έννοιες της δυαδικότητας και των αντίθετων δυνάμεων ∙ η κατασκευή της αποτελείται από ένα σύστημα από πρίσματα, μαγνήτες, αισθητήρες και ανακλαστήρες που μεταβάλλεται με την παρουσία του επισκέπτη.

Η Barbie συναντά τον καλιφορνέζικο μοντερνισμό στα Pavillons of Wonder, μια συνεργασία ανάμεσα στη Μattel, την εταιρία που κατασκευάζει την διάσημη κούκλα, τον οργανισμό τουρισμού Visit Greater Palm Springs και την ντιζάινερ Nina Tolstrup του λονδρέζικου Studiomama. H σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από τις εμβληματικές midcentury κατοικίες αρχιτεκτόνων όπως ο Richard Neutra και ο Αlbert Frey που στολίζουν το ανοιχτό τοπίο του Greater Palm Springs και επανασχεδίασε το Barbie DreamHouse, το κουκλόσπιτο της Barbie. H εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον πεζόδρομο Strand Aldwych και αποτελείται από τρία περίπτερα που συνδυάζουν το παιχνιδιάρικο στοιχείο με την κληρονομιά του αμερικανικού μοντερνισμού της ερήμου.

Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
Ορόσημο του LDF θα αποτελεί η εγκατάσταση Vert στον υπαίθριο χώρο Parade Ground του Chelsea College of Arts.
Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
Tο έργο Duo της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Μelek Zeynep στην περίφημη αίθουσα Painted Hall.
Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
Barbie DreamHouse. H εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον πεζόδρομο Strand Aldwych.
Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
To ιστορικό Fortnum & Mason προσφέρει τις βιτρίνες και τo αίθριο του στον καταξιωμένο καλλιτέχνη-ντιζάινερ Jaime Hayon.
Τα καλύτερα του London Design Festival 2024
Η Technogym, στο κατάστημά της στην οδό Piccadilly, φιλοξενεί μια περικομμένη εκδοχή της έκθεσης Design to Move.

Πέρα από τις αναθέσεις του φεστιβάλ, οι φίλοι του ντιζάιν έχουν πολλά ακόμα να σημειώνουν στην ατζέντα τους, όπως το opening ενός νέου λαμπερού εκθεσιακού χώρου στο Clerkenwell που επανεξετάζει την κατοικία και το γραφείο του μέλλοντος. Πρόκειται για το showroom της MillerKnoll που συγκεντρώνει δεκάδες σπουδαία ονόματα του μοντέρνου και σύγχρονου ντιζάιν -Herman Miller, Knoll, Design Within Reach, HAY- στο εντυπωσιακό κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής The Sans. To ιστορικό πολυκατάστημα Fortnum & Mason που στεγάζεται στο εντυπωσιακό νέο-γεωργιανό κτίριο στην οδό Piccadilly από το 1926, προσφέρει τις βιτρίνες και τo αίθριο του στον καταξιωμένο Ισπανό καλλιτέχνη-ντιζάινερ Jaime Hayon για ένα installation όλο φαντασία, χρώμα και πειραματισμό, γεμάτο με πορσελάνινα θηρία και κρυστάλλινα βάζα εμπνευσμένα από αφρικάνικες μάσκες.

Τέλος, η φημισμένη ιταλική εταιρία αθλητικού εξοπλισμού Technogym, στο κατάστημά της στην οδό Piccadilly, φιλοξενεί μια περικομμένη εκδοχή της έκθεσης Design to Move που παρουσιάστηκε στο φετινό Salone del Mobile -40 πάγκους προπόνησης σχεδιασμένους από οραματιστές ντιζάινερ. Στο τέλος του London Design Festival, 15 πάγκοι θα δημοπρατηθούν από την Sotheby’s ενώ οι υπόλοιποι θα είναι διαθέσιμοι προς πώληση και τα έσοδα θα διατεθούν στη Unicef.

*Tο London Design Festival θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024 www.londondesignfestival.com Εξωτερική φωτογραφία: Duo / Μelek Zeynep

Πηγή: newmoney.gr–Μάρθα Κορινθίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments