Γεωπολιτικά

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει αποτελεσματικότητα και μείωση του στρατιωτικού χάσματος με τους αντιπάλους της

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει αποτελεσματικότητα και μείωση του στρατιωτικού χάσματος με τους αντιπάλους της

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η Σαουδική Αραβία προέβη πρόσφατα σε σημαντική αναδιοργάνωση της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της, με νέους ανώτερους διορισμούς στις κοινές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις του βασιλείου – ένα βήμα που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καίρια αλλαγή στην αμυντική στρατηγική και την εσωτερική ισορροπία της χώρας

Η Σαουδική Αραβία έχει αναδιοργανώσει σημαντικά την ανώτερη στρατιωτική της ηγεσία μέσω πρόσφατων διορισμών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αντανακλά τη δέσμευση της βασιλικής οικογένειας να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις του βασιλείου σύμφωνα με το Όραμα 2030. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας, στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προκλήσεων και στη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων να προλάβουν τους πιο προηγμένους περιφερειακούς ανταγωνιστές.

Στις 29 Αυγούστου, το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου (SPA) ανακοίνωσε μια σειρά βασιλικών διαταγμάτων, αντικαθιστώντας τους επικεφαλής ορισμένων από τις πιο υψηλόβαθμες στρατιωτικές θέσεις του βασιλείου και διορίζοντας νέους ηγέτες. Τα βασιλικά διατάγματα διόρισαν τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Χαμέντ Αλ Γκαρίμπι ως αρχηγό του επιτελείου των Βασιλικών Ναυτικών Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας (RSNF), ενώ ο υποναύαρχος Φαχντ Μπιν Αμπντουλάχ Μπιν Σάλεχ Αλ Γκουφαϊλί ορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ναυτικών δυνάμεων. Επιπλέον, ο υποστράτηγος Γκ.Φαχντ Μπιν Χαμάντ Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαλμάν και Φαχντ Μπιν Σαούντ Μπιν Ντουγουαϊχίρ Αλ Τζαχνί 

διορίστηκαν διοικητής των Κοινών Δυνάμεων και αρχηγός του γενικού επιτελείου των Βασιλικών Σαουδαραβικών Χερσαίων Δυνάμεων (RSLF), αντίστοιχα. Όλοι οι διορισθέντες προήχθησαν στον βαθμό του αντιστράτηγου, ο οποίος βρίσκεται αμέσως πάνω από την προηγούμενη τάξη τους και αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ανάληψη των νέων ανώτερων στρατιωτικών τους ρόλων. Οι προαγωγές αυτές υπογραμμίζουν σαφώς τις σημαντικές ευθύνες που τους ανατίθενται πλέον.

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν καλωσόρισε τους νεοδιορισθέντες και προαχθέντες στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων στο Ριάντ στις 2 Σεπτεμβρίου. Η σαουδαραβική ηγεσία τόνισε ότι η απόλυση ορισμένων ανώτερων στρατιωτικών διοικητών δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τιμωρητικό μέτρο, αλλά μάλλον ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καλλιέργεια μιας νέας γενιάς νέων αξιωματικών με υψηλά προσόντα, οι οποίοι φέρονται να έχουν επιδείξει καλές επιδόσεις στη σύγκρουση κατά των Χούθι.

Έχουν επίσης αναφερθεί νέοι ρόλοι για τους απερχόμενους αξιωματικούς για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της RSLF, αντιστράτηγος Φαχντ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ αλ Μουτάιρ, θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο Υπουργείο Άμυνας. Εν τω μεταξύ, ο προηγούμενος διοικητής των κοινών δυνάμεων στην Υεμένη, στρατηγός Μουτλάκ μπιν Σαλέμ μπιν Μουτλάκ Αλ-Αζίμα, διορίστηκε σύμβουλος της Βασιλικής Αυλής με τον βαθμό του αντιστράτηγου, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την επιρροή τους εντός της στρατιωτικής ιεραρχίας.

«Πρόκειται για τον τρίτο ανασχηματισμό αυτού του είδους στη στρατιωτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά την εποχή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», σημείωσε στο Al-Monitor ο Αντρέας Κριγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου. «Η σημασία αυτού του επεισοδίου έγκειται στο γεγονός ότι ενώ τέτοιες αλλαγές δεν είναι εντελώς καινούργιες για το βασίλειο, η τελευταία είναι μάλλον σημαντική».

Υστέρηση σε σχέση με τους περιφερειακούς ομολόγους και ανταγωνιστές

Ενώ κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι πολιτικά κίνητρα οδήγησαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας, δεν φαίνεται να είναι αυτός ο πρωταρχικός παράγοντας. Αντίθετα, η κίνηση φαίνεται να έχει τις ρίζες της στο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της σαουδαραβικής ηγεσίας για τις επιδόσεις του στρατού της και της πραγματικής προόδου που έχει σημειωθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως εξηγεί στο Al-Monitor η Σίντσια Μπιάνκο, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, «ο MBS και η σαουδαραβική ηγεσία πιέζουν πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι ο στρατός θα φτάσει γρήγορα τους πιο προηγμένους ομολόγους του, τουλάχιστον εντός της περιοχής. Το Ριάντ έχει επενδύσει σημαντικά στο να καταστήσει τον σαουδαραβικό στρατό πιο αποτελεσματικό και ικανό, παράλληλα με τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο MBS είναι αποφασισμένος να θεωρηθεί η Σαουδική Αραβία ως μια πιο τρομερή στρατιωτική δύναμη, ιδίως μετά τις οπισθοδρομήσεις στην Υεμένη. Ωστόσο, η ηγεσία συνεχίζει να απογοητεύεται από τις φιλοδοξίες της». 

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει τις μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις του Κόλπου, με 270.000 ενεργούς στρατιώτες, εκτεταμένους πόρους και τρομερά οπλοστάσια, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο μετά την Αίγυπτο και την 23η παγκοσμίως. Παραμένει ο μεγαλύτερος αμυντικός δαπανητής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, με αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023 ύψους 69,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αύξηση 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την GlobalData, αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 4,5% από το 2024 έως το 2028, φθάνοντας τα 86,4 δισ. δολάρια έως το 2028.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ριάντ έχει στηριχθεί όλο και περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις του στο πλαίσιο μιας πιο διεκδικητικής περιφερειακής εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στην καταπολέμηση των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων Χούθι στην Υεμένη. Ενώ οι επιχειρήσεις αυτές παρείχαν πολύτιμη πολεμική εμπειρία, αποκάλυψαν επίσης βασικές αδυναμίες, ιδίως στην αεροπορική ισχύ ακριβείας, τον συντονισμό αέρα-εδάφους και την υλικοτεχνική υποδομή. Οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κρίσιμες υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αποκάλυψαν περαιτέρω τα κενά στα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του βασιλείου. Σήμερα, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να υστερεί σε σχέση με ορισμένους περιφερειακούς ανταγωνιστές -όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- σε τομείς όπως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Το επίπεδο ετοιμότητας και οι συνολικές δυνατότητες των δυνάμεων δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί πολύ», δήλωσε η Μπιάνκο. «Οι εκθέσεις αποδοτικότητας παραμένουν απογοητευτικές. Ο ανασχηματισμός των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών είναι ο τρόπος της σαουδαραβικής ηγεσίας να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ωθούμενη από την απογοήτευσή της για την τρέχουσα κατάσταση του στρατού».

Στρατηγική ευθυγράμμιση με τους αμυντικούς στόχους του Οράματος 2030

Για την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο τελευταίος ανασχηματισμός αντιπροσωπεύει άλλη μια προσπάθεια εντοπισμού και προώθησης ατόμων ικανών να προωθήσουν απτές βελτιώσεις στις στρατιωτικές επιδόσεις και να επιτύχουν τους στρατηγικούς στόχους για τη μεταρρύθμιση της εθνικής ασφάλειας. «Αυτή η αναμόρφωση του τομέα ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας αποσκοπεί στην αύξηση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της χώρας ως μέρος του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου που υποστηρίζει το Όραμα 2030», δήλωσε ο Κριγκ. «Ο MBS έχει πράγματι γίνει όλο και πιο ανυπόμονος με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων υπό αυτή την έννοια στο πλαίσιο του στρατού της χώρας».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές επικεντρώνονται στην αναθεώρηση των δομών διοίκησης και ελέγχου, στον εξορθολογισμό των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και στον εξορθολογισμό των λειτουργιών ασφαλείας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση του συντονισμού σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις.

Το Όραμα 2030 του Ριάντ είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της σαουδαραβικής οικονομίας και κοινωνίας. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης του βασιλείου σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.

Το Όραμα 2030 έχει επίσης μια ισχυρή διάσταση της ασφάλειας, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να οικοδομήσει μια αυτοσυντηρούμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία, να προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία και να συνάψει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες περιφερειακές εντάσεις -όπως οι ιρανικές επιθέσεις στις κρίσιμες υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2019, οι επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα και οι πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα- αποτελούν σημαντικές απειλές για τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Ριάντ.

Το ανερχόμενο αστέρι του πρίγκιπα Χαλίντ

Αν και αποσκοπεί πρωτίστως στην αντιμετώπιση των εγχώριων αναγκών ασφαλείας, η πρόσφατη αναμόρφωση της στρατιωτικής ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στο εθνικό σύστημα κατανομής της εξουσίας που περιστρέφεται γύρω από τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια. Ειδικότερα, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εξουσία και επιρροή του πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, του σημερινού υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, εντός των εθνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η αυξανόμενη δύναμη του πρίγκιπα Χαλίντ έγινε εμφανής όταν ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ, του παραχώρησε την εξουσία να προβαίνει σε στρατιωτικούς διορισμούς και να εφαρμόζει αλλαγές σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς και κλάδους υπηρεσιών – εκτός από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παραμένει απευθείας υπό την εποπτεία του πρίγκιπα διαδόχου. Η εξουσία αυτή ισχύει από τότε που ο πρίγκιπας Χαλίντ διορίστηκε υπουργός Άμυνας στα τέλη του 2022.

Αυτή η στρατηγική αλλαγή ευθυγραμμίζεται με το ευρύτερο όραμα του πρίγκιπα διαδόχου για την ενίσχυση των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων. Ο διευρυμένος ρόλος του πρίγκιπα Χαλίντ εντός του Υπουργείου Άμυνας απορρέει πράγματι από την πρόθεση του ίδιου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ να επαναπροσδιορίσει τους ρόλους των RSLF και των RSNF στη σύγκρουση της Υεμένης, σε μια προσπάθεια από πάνω προς τα κάτω να αντιμετωπιστούν τα αίτια των απωλειών που υπέστησαν οι RSNF και οι κοινές δυνάμεις κατά μήκος του μετώπου με την Υεμένη.

Σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, τα πρόσφατα βασιλικά διατάγματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο την αρχική φάση των ευρύτερων αλλαγών που φέρεται να υποστηρίζει ο πρίγκιπας Χαλίντ. Με βάση αυτή την υπόθεση, θα μπορούσαν να αναμένονται περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη δομή διοίκησης της RSLF και της RSNF, καθώς και πιθανές ανακατατάξεις σε άλλους βασικούς στρατιωτικούς κλάδους, όπως η αεροπορία της RSLF, η βασιλική αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας και η γενική προεδρία πληροφοριών.

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments