Γεωπολιτικά

Σχεδιασμός για ένα μετα-αμερικανικό ΝΑΤΟ

Σχεδιασμός για ένα μετα-αμερικανικό ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μια δεύτερη θητεία Τραμπ.

Η Ευρώπη μπορεί σύντομα να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2025, ο σημαντικότερος εταίρος της ηπείρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να διοικείται από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν αυτό που θέλει: να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ επιβάρυνε τη διατλαντική σχέση και η επόμενη επανάληψη θα είναι σχεδόν σίγουρα χειρότερη. Απαλλαγμένος από την επιρροή των παραδοσιακών ατλαντιστών Ρεπουμπλικάνων που στελέχωσαν το υπουργικό του συμβούλιο κατά την πρώτη θητεία του, ένας Τραμπ δεύτερης θητείας θα αντιμετώπιζε λιγότερα εμπόδια για να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Οι αμερικανικές εκλογές απέχουν πολύ από το να έχουν κριθεί, αλλά το μέγεθος της αλλαγής που θα μπορούσε να επιφέρει μια νίκη του Τραμπ είναι πολύ μεγάλο για να μείνει η Ευρώπη με σταυρωμένα τα χέρια και να ελπίζει ότι ο πρώην πρόεδρος θα χάσει στην κάλπη. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει αμέσως όλη την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο και θα απαιτήσει τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, κάτι που πιθανότατα θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει σημαντικό μέρος του εδάφους της στη Ρωσία. Και αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. Ο Τραμπ αμφισβητεί εδώ και καιρό την αξία του ΝΑΤΟ, οπότε δεν είναι αδιανόητο ότι θα περιορίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ευρώπη. Θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή την ευρέως διαδεδομένη πρόταση του αναλυτή Σουμάντρα Μάιτρα για το «αδρανές ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός στρατός θα παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη ως έσχατη λύση, αλλά θα άφηνε όλες τις άλλες αμυντικές ευθύνες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ή να ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος αφαίρεσε τη Γαλλία από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (αλλά όχι από την ίδια τη συμμαχία) το 1966. Οι διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εξαφανιστεί εντελώς από την Ευρώπη δεν καθιστούν τις προτάσεις στην τροχιά του Τραμπ λιγότερο επικίνδυνες. Το ΝΑΤΟ συγκρατείται από την εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητα των μελών του- η πίστη τους στη συμμαχία θα υπονομευόταν θανάσιμα αν ο Τραμπ προωθούσε έστω και μια ατελή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος που ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να δράσει γρήγορα. Ως αρχιστράτηγος, θα μπορούσε να ορκιστεί ότι δεν θα διατάξει ποτέ αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν για την Ευρώπη και να λάβει μέτρα για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη, ως αποτέλεσμα, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια κρίση ασφαλείας σε κλίμακα που δεν έχει αντιμετωπίσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν στρατιωτική ηγεσία και ικανότητα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα μπορούσαν γρήγορα να στραφούν η μία εναντίον της άλλης για την Ουκρανία. Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, για παράδειγμα, μπορεί να διπλασιάσουν τη δέσμευσή τους για την επιβίωση μιας ισχυρής Ουκρανίας, φοβούμενες ότι μια ρωσική νίκη θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανοικοδομηθεί, να επανεξοπλιστεί και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας πειθήνιας Λευκορωσίας και Ουκρανίας, να εκτοξεύσει νέες απειλές πέρα από τα σύνορα. Πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, εν τω μεταξύ, μπορεί να αποφασίσουν ότι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός παιχνιδιού, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αναγκάσουν την Ουκρανία να κάνει εκτεταμένες παραχωρήσεις στη Ρωσία. Μια ευρωπαϊκή συμμαχία ασφαλείας θα μπορούσε να καταρρεύσει υπό το βάρος τέτοιων ασύμβατων προοπτικών.

Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, οι ευρωπαϊκές χώρες και τα θεσμικά όργανα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν από τώρα. Πρέπει να είναι έτοιμοι για μια προεδρία Τραμπ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να αφήσει την ήπειρο απροστάτευτη, εκτός από τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν αλλού. Καθώς αντιμετωπίζουν τους κινδύνους ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι ηγέτες της ηπείρου θα πρέπει να παλέψουν με πολλά δύσκολα ερωτήματα. Τα πιο επείγοντα από αυτά εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: πώς θα δομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας και ποιες δυνατότητες πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη. Από αυτό το σημείο εκκίνησης, η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να προετοιμάζεται για την πιθανή απώλεια του ισχυρότερου μακράν υπερασπιστή της ηπείρου.

Διαρθρωτική Αλλαγή

Το ζήτημα της μετα-αμερικανικής δομής της ασφάλειας είναι ίσως το πιο εύκολο να απαντηθεί. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν πραγματικά από την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις συμμαχίες ασφαλείας τους μέσω ενός από τους διάφορους θεσμούς που θα άφηνε πίσω της η Ουάσινγκτον. Αφήνοντας στην άκρη την πιθανή επιπλοκή του Καναδά – τον οποίο, αν παρέμενε στο ΝΑΤΟ ακόμη και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η συμμαχία θα ήταν υποχρεωμένη να υπερασπιστεί – η πιο απλή και καλύτερη λύση θα ήταν να αναλάβει η Ευρώπη τον έλεγχο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), της αρχής λήψης αποφάσεων εντός του ΝΑΤΟ. To NAC θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί γρήγορα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ -για προφανείς λόγους, το ίδιο το όργανο αυτό δεν μπορεί να σχεδιάσει την αποχώρηση των ΗΠΑ όσο οι ΗΠΑ είναι ακόμη μέλος- αλλά έχει τα πλεονεκτήματα ότι είναι οικείο σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ότι διαθέτει μια καθιερωμένη γραμματεία. Μετρά επίσης τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας εκτός ΕΕ, ως μέλη. Και οι δύο έχουν υπάρξει ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας και θα ήταν ζωτικής σημασίας παίκτες σε έναν μελλοντικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Οι βρετανικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις προστατεύουν ιδίως μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, η Ευρώπη θα χρειαστεί αυτές τις ικανότητες, καθώς και την πυρηνική αποτροπή του Λονδίνου. Η συνεργασία μέσω του NAC μπορεί να είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να εδραιωθεί αυτή η σχέση.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αναλάμβαναν το NAC, θα μπορούσαν επίσης να επαναχρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπως το Αμυντικό Κολλέγιο του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την ήπειρο. Το νέο NAC θα μπορούσε επίσης να αντλήσει υποστήριξη από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΕ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στο συντονισμό των εθνικών νομοθετικών αλλαγών και του οικονομικού σχεδιασμού σε επίπεδο μπλοκ που θα είναι απαραίτητοι για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών για μια πιθανή σύγκρουση. Η Φινλανδία και η Σουηδία, οι πιο πρόσφατες προσχωρήσεις στο ΝΑΤΟ, θα είχαν πολλά να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι δεκαετίες ουδετερότητας τις ώθησαν να αναπτύξουν σχέδια κινητοποίησης σε καιρό πολέμου και να οικοδομήσουν ανθεκτικές οικονομίες και πολιτείες, ενώ οι περισσότεροι γείτονές τους βασίστηκαν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ για να καλύψουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους. Και παρόλο που το NAC θα παραμείνει το πρωταρχικό όργανο λήψης αποφάσεων για τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και αριθμεί αρκετές χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ μεταξύ των μελών της, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως φόρουμ για τη συζήτηση θεμάτων ασφαλείας που επηρεάζουν την περιοχή στο σύνολό της.

Ποιος ηγείται της Ευρώπης; 

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ουσιαστικά αναθέσει τη γεωπολιτική ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 75 περίπου χρόνια. Η απόφαση για το ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας είναι επομένως μια δύσκολη πρόταση. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εμπειρία σε αυτή τη δουλειά, και δεν υπάρχει φυσικός ηγέτης στον οποίο να συγκλίνουν οι υπόλοιπες.

Η Γερμανία μπορεί να φαίνεται πιθανός υποψήφιος, δεδομένου ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία και τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Ευρώπης. Όμως το Βερολίνο, σακατεμένο από την πολιτική αναποφασιστικότητα, δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ηγετική ικανότητα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχοντας καλοπιάσει τη Ρωσία πριν από την εισβολή του 2022 και ενώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στον περιορισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία μετά, η Γερμανία έχει χάσει την εμπιστοσύνη πολλών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται ότι θα καταλήξουν σε ένα νέο μέτωπο. Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στέλνει συχνά ανάμεικτα μηνύματα, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίζει μια πολιτική και τον εταίρο του συνασπισμού, τους Πράσινους, να προωθεί μια άλλη. Οι ανοιχτά φιλορωσικές θέσεις που υποστηρίζουν τα ακροδεξιά κόμματα Εναλλακτική για τη Γερμανία και το ακροαριστερό κόμμα Λόγος και Δικαιοσύνη, τα οποία σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις στις περιφερειακές εκλογές, δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες.

Η Γαλλία θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή. Ως μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, η Γαλλία θα έπαιζε αναγκαστικά σημαντικό και άμεσο ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν. Οι Γάλλοι διαθέτουν ικανό στρατό και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει ηγετική θέση στην Ευρώπη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις εκκλήσεις του για ισχυρότερη υποστήριξη της Ουκρανίας και υπονοώντας ακόμη και ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί, αν χρειαστεί. Ωστόσο, το Παρίσι, όπως και το Βερολίνο, φέρει σοβαρές υποχρεώσεις. Τους πρώτους μήνες της εισβολής, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επίτευξης κάποιου είδους συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και σήμερα, πολιτικοί της όλο και πιο ισχυρής ακροδεξιάς και ακροαριστεράς της Γαλλίας, όπως και στη Γερμανία, συζητούν σοβαρά την περικοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι χώρες της πρώτης γραμμής μπορεί να θεωρούν ότι η Γαλλία δεν είναι πιο αξιόπιστη από τη Γερμανία όταν πρόκειται να στηρίξει την άμυνα της Ευρώπης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η άλλη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης, θα έφερνε πολλά θετικά χαρακτηριστικά στον ηγετικό ρόλο. Η νέα βρετανική κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στη θέση της για τα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που καθιστά τη χώρα πολιτικά πιο σταθερή από πολλές άλλες στην Ευρώπη. Το Λονδίνο, ως συνεπής υποστηρικτής της Ουκρανίας, ευθυγραμμίζεται με τις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης μακροχρόνιους αμυντικούς δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης, μιας στρατιωτικής ομάδας δέκα χωρών της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και άλλων χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Εάν η χώρα είχε παραμείνει στην ΕΕ, θα μπορούσε να έχει την ισχυρότερη αξίωση για την ηγεσία της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Αλλά μετά την απόφασή της να αποχωρήσει το 2016, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε τις χώρες της ΕΕ να συμφωνούν με τη βρετανική στρατηγική διοίκηση.

Με τα τρία βαριά ονόματα ασφαλείας της ηπείρου να έχουν το καθένα από αυτά παρακωλυθεί από πολιτικές αδυναμίες, η Ευρώπη θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία να κάνει μια λιγότερο συμβατική επιλογή για την ηγεσία της ασφαλείας της. Η Πολωνία έχει αναδειχθεί ως ένας ισχυρός υποψήφιος. Είναι μια μεγάλη χώρα με αναπτυσσόμενη οικονομία και πήρε σοβαρά υπόψη της την άμυνα, ακόμη και πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια, η Βαρσοβία έχει προβεί στην πιο ουσιαστική στρατιωτική ενίσχυση στην ήπειρο, αυξάνοντας τόσο το κλάσμα του ΑΕΠ της που δαπανάται για την άμυνα όσο και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, ενώ ο στόχος του αμυντικού προϋπολογισμού της για το 2025, που ανέρχεται σε 5% του ΑΕΠ, ξεπερνά την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Πολωνία, που θεωρείται ήδη ηγέτης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, κατανοεί τις ανησυχίες των χωρών της πρώτης γραμμής για τη Ρωσία με τρόπο που δεν μπορεί να κατανοήσει μια δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Πολωνία συνορεύει με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο στρατός της θα ήταν κρίσιμος σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο με τη Ρωσία. Η Βαρσοβία, έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, δαπανά τώρα σημαντικούς πόρους για την αναβάθμιση του στρατού και της πολεμικής της αεροπορίας. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας χερσαίος στρατός όπως ο στρατός της Πολωνίας δεν θα θεωρούνταν ικανός να ηγηθεί των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αλλά η παραδοσιακή έμφαση του ΝΑΤΟ στους τομείς του αέρα και της θάλασσας ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της κεντρικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βασίζονταν σε αεροπορικές και θαλάσσιες ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς για την προβολή ισχύος στον Ατλαντικό. Χωρίς την Ουάσινγκτον, η εικόνα αλλάζει. Αν η Ευρώπη αμύνεται, η χερσαία ισχύς της, υποστηριζόμενη από την τακτική αεροπορική ισχύ, γίνεται το προπύργιό της. Έτσι, μόλις η Πολωνία επεκτείνει την πολεμική της αεροπορία – τώρα συγκεντρώνει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16 στην Ευρώπη – η χώρα θα έχει μια εντυπωσιακή υπόθεση για την ηγεσία της ασφάλειας.

Η θέση-κλειδί που θα πρέπει να επιλέγει σε ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ θα είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης, ο ρόλος που επιβλέπει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τον οποίο κατείχε πάντα ένας Αμερικανός. Εάν παραστεί ανάγκη, ένας Πολωνός αξιωματικός θα μπορούσε να επιλεγεί ως ο πρώτος ανώτατος συμμαχικός διοικητής για ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ. Αυτή η επιλογή θα είχε πολιτικό και στρατηγικό νόημα για να δείξει τόσο στα κράτη της πρώτης γραμμής όσο και στη Ρωσία ότι η Ευρώπη εννοεί σοβαρά την προστασία της ανατολικής πλευράς της. Ένα ισχυρό μήνυμα αυτού του είδους χρειάζεται επειγόντως- ο διορισμένος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Μαρκ Ρούτε, που υπηρέτησε πρόσφατα ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μιας χώρας που αποτυγχάνει σταθερά να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Η ανάδειξη ενός Πολωνού διοικητή θα εξομαλύνει επίσης το δρόμο για έναν πολιτικό ηγέτη από τη Δυτική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την πολιτική ισορροπία που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενότητα στα πρώτα στάδια του μετα-αμερικανικού σχεδιασμού ασφάλειας.

Οικοδόμηση Ικανοτήτων

Εκτός από την ηγεσία, η Ευρώπη έχει αναθέσει πολλές βασικές αμυντικές ικανότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συχνά ρίξει τα περιορισμένα κεφάλαιά τους στην κατασκευή ενός μικρού αριθμού φανταχτερών και υπερβολικά ακριβών εξοπλισμών, όπως το βρετανικό χερσαίο όχημα Ajax. Η ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων ανά χώρα είναι επίσης εξαιρετικά αναποτελεσματική. Στις δέκα κύριες κατηγορίες σημαντικών οπλικών συστημάτων -όπως τα μαχητικά αεροσκάφη ή τα αντιτορπιλικά- οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν 33 τύπους συστημάτων. Η Ευρώπη διατηρεί 174. Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει τη διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών στρατών και έχει δημιουργήσει έναν εφιάλτη για την υλικοτεχνική υποδομή. Εν τω μεταξύ, η ήπειρος έχει αμελήσει να αναπτύξει τις βασικές δυνατότητες που θα χρειαζόταν σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούσαν.

Ίσως το πιο κραυγαλέο από αυτά είναι ένα σύστημα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Για δεκαετίες, η Ευρώπη στηριζόταν στα “Πέντε Μάτια” -το δίκτυο πληροφοριών που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες- για να διεξάγει μεγάλο μέρος του έργου των πληροφοριών της. Όλα τα μέλη αυτής της ομάδας συνεισφέρουν πολύτιμα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής δεδομένων. Η υποχώρηση της Ουάσινγκτον από την Ευρώπη θα διέκοπτε επομένως τη ροή των πληροφοριών.

Εάν η Ευρώπη χάσει την πρόσβαση στα υψηλής τεχνολογίας, διαστημικά συστήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών πριν μπορέσει να δημιουργήσει μια δική της δομή πληροφοριών, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βασίζονται σε τοπικές πηγές για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Αν και η μετάβαση θα ήταν δύσκολη, μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για την Ευρώπη. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κακή δουλειά στην κατανόηση της ρωσικής ισχύος, γεγονός που φαίνεται από τη μεγάλη υπερεκτίμηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι όγκοι δεδομένων, όπως αποδεικνύεται, δεν παράγουν πάντα καλές πληροφορίες ή διορατικότητα. Ορισμένες από τις καλύτερες εργασίες πληροφοριών για τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχουν στην πραγματικότητα προέλθει από μικρότερες χώρες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Οι χώρες της Βαλτικής και οι σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, έχουν παράσχει σταθερά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές δυνατότητες και προθέσεις. Η Ουκρανία, επίσης, έχει κάνει αξιόπιστη δουλειά αναλύοντας τις ρωσικές δυνάμεις και αδυναμίες, και η ικανότητα πληροφοριών του Κιέβου επέτρεψε επιχειρήσεις όπως μια στρατηγική αεροπορική εκστρατεία κατά της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου. Παρά τις επιμέρους δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο, η γρήγορη συμφωνία και η δημιουργία της αρχιτεκτονικής για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει πρόκληση ελλείψει ηγεσίας των ΗΠΑ.

Οι δεκαετίες της ειρήνης και η συγκέντρωση της Ευρώπης στις ικανότητες των μπουτίκ έχουν επίσης αφήσει την ήπειρο με ανεπαρκή οπλοστάσια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η επιτυχία στη μάχη εξαρτάται από την ικανότητα της κάθε πλευράς να διατηρεί την παραγωγή και τον εφοδιασμό πυρομαχικών από το εργοστάσιο μέχρι την αλεπότρυπα. Είτε πρόκειται για όπλα, αεροπλάνα ή πλοία, ο εξοπλισμός δεν διαρκεί πολύ μόλις ξεκινήσει ο πόλεμος. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν ήδη χάσει πολλές φορές τον συνολικό αριθμό των αρμάτων μάχης που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πυρομαχικά εξαντλούνται επίσης γρήγορα- τα πυρά πυροβολικού με τον όγκο που παρατηρήθηκαν στην Ουκρανία θα είχαν εξαντλήσει τα αποθέματα της Ευρώπης πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν επίσης εμπλακεί σε μια έντονη μάχη για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία έχουν καταστεί απαραίτητα σε αυτόν τον πόλεμο και τα οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν ξεκίνησε τη σύγκρουση με σημαντική ικανότητα παραγωγής.

Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει ότι η αποθεματοποίηση της θυρίδας εξοπλισμού της σε καιρό ειρήνης θα είναι απαραίτητη για να δώσει στους συνδυασμένους στρατούς της χρόνο να κινητοποιηθούν όταν ξεσπάσει μια σύγκρουση. Προς το παρόν, το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ δεν είναι μια οικονομία πολεμικής μάχης. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κινηθεί τόσο γρήγορα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στην παραγωγική τους ικανότητα -ένα πρόβλημα που θα πρέπει να διορθώσουν προκειμένου να σχεδιάσουν τον τερματισμό ή τη δραστική μείωση της υλικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, ένας ευρωπαϊκός φορέας ασφαλείας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δική του έρευνα και ανάπτυξη – ένα έργο που έχει ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ, τουλάχιστον, η Ευρώπη έχει ένα προβάδισμα. Ο Αμυντικός Επιταχυντής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό του ΝΑΤΟ με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, έχει αρχίσει να αντλεί διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις τεχνολογίες διπλής χρήσης που προέρχονται από τον πολιτικό τομέα. Εάν χάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν και να επεκτείνουν αυτό το μοντέλο για να καλύψουν το κενό που θα προκύψει. Για να προλάβει τις προστατευτικές παρορμήσεις μεμονωμένων χωρών να φέρουν επενδύσεις στο εσωτερικό τους -οι οποίες θα αναπαράγουν τις αναποτελεσματικότητες της μικρής κλίμακας, εθνικής παραγωγής όπλων της Ευρώπης-, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο για κοινή έρευνα και ανάπτυξη.

Από υλικοτεχνικής άποψης, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα ανάπτυξης. Χωρίς τις αμερικανικές δυνατότητες, οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν κανενός είδους παγκόσμια παρουσία- δεν έχουν την ικανότητα για αεροπορικές αποστολές μαχητικών μονάδων σε μεγάλες αποστάσεις από μόνοι τους. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι ακόμη επείγον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τοπικός και οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να μεταφέρουν τα περισσότερα όπλα οδικώς ή σιδηροδρομικώς. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανάσα για να επενδύσει σε τομείς στους οποίους υπολείπεται τώρα, όπως η χερσαία ισχύς και το πλήρες εύρος της τακτικής αεροπορικής ισχύος, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει τις ικανότητες των ευρωπαϊκών στρατών.

Τέλος, ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει τη ζωή χωρίς την πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει. Ορισμένες από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των πολιτικών κύκλων που υποστηρίζουν τον Τραμπ υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την πυρηνική τους ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη ακόμη και όταν οι συμβατικές τους δυνάμεις αποσυρθούν, αλλά η λογική ενός τέτοιου σχεδίου είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με μικρή στρατιωτική παρουσία στην ήπειρο -και με μια κυβέρνηση που βλέπει μάλλον με καλοήθεια τον Πούτιν- δεν θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν αξιόπιστα τους εχθρούς της Ευρώπης ότι θα έθεταν σε λειτουργία τα πυρηνικά τους όπλα σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει μια συρρικνωμένη αμερικανική αποτρεπτική δύναμη, αν μια κυβέρνηση Τραμπ την πρότεινε. Αλλά θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή, ξεχωριστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βραχυπρόθεσμα, αυτή η δουλειά θα ανατεθεί στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαθέτουν αμφότερες μικρά πυρηνικά οπλοστάσια. Μαζί θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν στη Ρωσία μια αρκετά επιτακτική πυρηνική απειλή, ώστε η Μόσχα να μην διακινδυνεύσει τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ή σε άλλα κράτη της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης. Η άμεση πρόκληση θα είναι ο συντονισμός της ανάπτυξης και του επανεξοπλισμού των βρετανικών και γαλλικών πυρηνικών οπλοστασίων ώστε να διασφαλιστεί ότι, ανά πάσα στιγμή, διατηρούν αρκετές λειτουργικές δυνάμεις ώστε να αποτελούν αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη. Επιπλέον, το Λονδίνο και το Παρίσι πρέπει να αρχίσουν να επεκτείνουν τα αποτρεπτικά τους μέσα στην υπόλοιπη ήπειρο. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επιτρέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή- να ασκούν κάποια επιρροή στη βρετανική και γαλλική πυρηνική διοίκηση, γεγονός που θα βοηθούσε να διαβεβαιώσουν τις χώρες αυτές ότι είναι πραγματικά καλυμμένες.

Μακροπρόθεσμα, η πυρηνική αποτροπή θα πρέπει να εξευρωπαϊστεί πλήρως. Εκτός από τη συμμετοχή ολόκληρης της ηπείρου στη δομή διοίκησης, η Ευρώπη θα πρέπει να κατασκευάσει ένα σύστημα πυρηνικής παράδοσης. Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν από μόνα τους πυρηνικές κεφαλές. Έχουν όμως αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τα μέσα για την παράδοση αυτών των κεφαλών -το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται σήμερα έναν στόλο πυρηνικών πυραύλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η Ουάσινγκτον αποσυρθεί, η πυρηνική ικανότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητη. Όσο η Ρωσία διατηρεί το τεράστιο πυρηνικό της οπλοστάσιο, η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύεται από τον ρωσικό πυρηνικό εκβιασμό.

Ώρα για Δράση

Ο χρόνος είναι πολύτιμο αγαθό στον πόλεμο. Και σήμερα, με έναν πόλεμο στο κατώφλι της και τις Ηνωμένες Πολιτείες να απειλούν να ωθήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο πιο επισφαλές σημείο της εδώ και δεκαετίες, η ήπειρος τον σπαταλά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, όταν έγινε εμφανής η μεγάλη πιθανότητα μιας τέτοιας έκβασης, δίνοντας στον εαυτό τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν προετοιμασίες. Αντ’ αυτού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έβαλαν το κεφάλι τους στην άμμο. Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, η άρνηση αυτή θα πρέπει να τερματιστεί. Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν την ήπειρο και να προστατεύσουν την ελευθερία των λαών της. Είναι πολύ καλύτερο να προσεγγίσουν αυτό το βαρύ καθήκον όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προνοητικότητα παρά με μια τυχαία βιασύνη

Πηγή: Foreign Affairs

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments