Διεθνή

Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει Επίτροπος Υγείας στην ΕΕ – Οι υποψήφιοι της Φον ντερ Λάιεν

Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει Επίτροπος Υγείας στην ΕΕ – Οι υποψήφιοι της Φον ντερ Λάιεν
Ποιοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους

Η θέση του Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ήταν «καυτή» κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως πλέον «επιστρέφει στην κανονικότητα», δηλαδή αρχίζουν να την αντιμετωπίζουν όπως γινόταν πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να διαθέτει ελάχιστους υποψήφιους.

Πιο αναλυτικά, πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός η θέση χαρακτηριζόταν «αδιάφορη», γιατί με εξαίρεση ορισμένες πολιτικές ή συμβάσεις, ήταν ελάχιστα τα χρήματα που διαχειριζόταν ο εκάστοτε Επίτροπος. Με την έλευση του κορονοϊού όμως, αυτό άλλαξε και τα λεφτά στον τομέα της υγείας «ήρθαν με το τσουβάλι», όπως και οι ευθύνες.

Μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης όμως, τα ποσά ξεκίνησαν να μειώνονται και πάλι, με δημοσίευμα του Politico να σημειώνει ότι «η Ευρώπη συμπεριφέρεται σαν να μην έμαθε τίποτα». Με τη μειωμένη έλευση των χρημάτων λοιπόν, μειώθηκε και το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι πρότινος οι δύο κύριοι υποψήφιοι για τη θέση ήταν ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκ, που απέσυρε την υποψηφιότητά του όταν η χώρα του αποφάσισε να ακολουθήσει την προτροπή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να προτείνει γυναίκα υποψήφια για την Επιτροπή.

Ο άλλος υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Υγείας της Μάλτας, Κρις Φερν, ήταν επίσης ένας πιθανός διεκδικητής της θέσης, αλλά η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε μετά από εμπλοκή του σε σκάνδαλο σχετικά με απάτη σε δημόσιο νοσοκομείο.

Πλέον, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Κώστα Καδή, πρώην Υπουργού Υγείας της Κύπρου, αν και ο ίδιος προτιμάει τη θέση του Επιτρόπου Μεσογείου. Επίσης, η Κροάτισσα υποψήφια, Ντουμπράβκα Σούιτσα, θεωρείται μια πιθανή επιλογή, αλλά κυρίως λόγω της θέσης της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της υγείας.

Με βάση το δημοσίευμα, η θέση του Επιτρόπου Υγείας πιθανώς δοθεί σε κάποιον «ασήμαντο» ή μικρό κράτος, καθώς σχεδιάζονται περισσότερες περικοπές από την Υγεία, για χάρη των εξοπλιστικών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments