Διεθνή

Πώς ο Σολτς ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή ενότητα

Πώς ο Σολτς ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή ενότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο τρικομματικός συνασπισμός Σολτς βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις με την ακροδεξιά να καλπάζει.

Στη σκιά της αυξανόμενης επιρροής της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί να διασώσει το πολιτικό του μέλλον, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα.

Η απόφαση του γερμανικού τρικομματικού συνασπισμού να επιβάλει ελέγχους στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας για έξι μήνες, από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, υπονομεύει ένα από τα θεμελιώδη επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια για περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, καθώς και οι ταχείες επιστροφές των αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή ακόμα και οι απελάσεις σε τρίτες χώρες, θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Είναι φυσικό, λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς για την κατάσταση της γερμανικής αλληλεγγύης και τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μοναδικός που φάνηκε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανάρτησε στο Χ (πρώην Twitter): «Γερμανία, καλώς ήρθες στο κλαμπ».

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει ήδη επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ελβετία. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση των ελέγχων και στις υπόλοιπες πέντε γειτονικές χώρες, δηλαδή τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA), η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 δέχθηκε περισσότερες από 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από την μεταναστευτική κρίση του 2016. Ωστόσο, οι αιτήσεις έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Μάιο να καταγράφει πτώση κατά 1/3 σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Γερμανία παραμένει η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου.

Η χώρα βρίσκεται έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές, με τον τρικομματικό συνασπισμό Σολτς να σημειώνει πτώση στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος.

Προηγήθηκαν οι εκλογές στη Θουριγγία, όπου το AfD αναδείχθηκε σε μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κρατιδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και οι εκλογές στη Σαξονία, όπου έχασε με ελάχιστη διαφορά από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Ταυτόχρονα, σε εννέα ημέρες αναμένεται μια νέα κρατιδιακή εκλογική αναμέτρηση στο Βραδεμβούργο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν ότι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπορεί να επανέλθει ως νικητής.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές δεν εκπλήσσονται από την υιοθέτηση νέων αυστηρών μέτρων, καθώς τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να στοχεύουν στην ανακοπή της ανόδου της ακροδεξιάς. Παράλληλα, επισημαίνουν και τις πρόσφατες επιθέσεις ως παράγοντα πίεσης.

Από την πλευρά του, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να εντείνει την ήδη ακραία ρητορική του κατά των μεταναστών και προσφύγων, προτείνοντας ακόμη και μαζικές απελάσεις επ’ αόριστον, καθώς και την πλήρη άρνηση παροχών στους αιτούντες άσυλο, περιοριζόμενοι σε «ένα κρεβάτι, λίγο ψωμί και σαπούνι».

Οι πιο ευάλωτοι αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες του εφιάλτη των κλειστών συνόρων, με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης να προειδοποιούν ότι η επέκταση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας δεν μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα, ενώ αναφέρουν και τον κίνδυνο ενός ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments