Policy Briefs

Κιρ Στάρμερ: Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτός μπορεί να τον τερματίσει

Κιρ Στάρμερ: Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτός μπορεί να τον τερματίσει

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα σχόλια του Starmer έρχονται μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν λάβει την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει εν μέρει πυραύλους Storm Shadow βρετανικής κατασκευής για να πλήξει στόχους βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτός μπορεί να τον τερματίσει ανά πάσα στιγμή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπλάνο ενώ ταξίδευε προς την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

“Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως”, δήλωσε.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει “εκπαίδευση και δυνατότητες” για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Στην Ουάσιγκτον ο Στάρμερ για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς παρά τις απειλές Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν στην Ουάσινγκτον την πιθανότητα να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουκρανία ζητεί από τους συμμάχους της να άρουν τους περιορισμούς οι οποίοι δεν της επιτρέπουν να πλήξει με τα όπλα που της παρέχουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μία ημέρα αφότου η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν λάβει την απόφαση πίσω από κλειστές πόρτες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει εν μέρει πυραύλους Storm Shadow, βρετανικής κατασκευής, για να πλήξει στόχους βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που της παρέχει η Δύση για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα σήμαινε την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Τα δυτικά όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους του ΝΑΤΟ και με εντολές πτήσης που εισάγονται από στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, υποστήριξε.

“Αυτή θα είναι άμεση συμμετοχή τους και αυτό, φυσικά, αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν εναντίον της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Και αν είναι έτσι, τότε, έχοντας υπόψη την αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν για εμάς”.

Υπερθεματίζοντας, ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει στις στρατιωτικές ενέργειες της Ουκρανίας, υπονοώντας ότι εμπλέκεται ήδη πολύ στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments