Policy Briefs

Τραμπ – Όρμπαν: Δυο καλοί φίλοι

Τραμπ – Όρμπαν: Δυο καλοί φίλοι

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο Τραμπ ανέφερε τον εθνικιστή Όρμπαν ως μάρτυρα χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του αντιπαράθεσης την Τρίτη με την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν είναι σίγουρα το καλύτερο παιδί της δημοκρατίας στην Ευρώπη και οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν τον έχουν ακούσει ποτέ, αλλά έχει τουλάχιστον έναν θαυμαστή στις Ηνωμένες Πολιτείες: τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ ανέφερε τον εθνικιστή Όρμπαν ως μάρτυρα χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του αντιπαράθεσης την Τρίτη με την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.

Ενώ η Χάρις είπε στον Τραμπ κατάμουτρα ότι είναι ο περίγελος των παγκόσμιων ηγετών, ο Τραμπ αντεπιτέθηκε και επικαλέστηκε την υποστήριξη του Όρμπαν προς το πρόσωπό του.

«Επιτρέψτε μου να πω για τους παγκόσμιους ηγέτες, ο Βίκτορ Όρμπαν, ένας από τους πιο σεβαστούς ανθρώπους», είπε ο Τραμπ.

«Τον αποκαλούν ισχυρό άνδρα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι ένας σκληρός άνθρωπος, έξυπνος, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Είπαν, γιατί όλος ο κόσμος ανατινάζεται; Πριν από τρία χρόνια δεν ήταν έτσι. Γιατί ανατινάζεται; Είπε [ο Όρμπαν], επειδή χρειάζεστε τον Τραμπ για πρόεδρο».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξήρε τον Όρμπαν και την υποστήριξη που λαμβάνει από τον Ούγγρο ηγέτη.

Οι δύο άντρες μοιάζουν εντυπωσιακά, και οι δύο θεωρούν τους εαυτούς τους σκληρούς στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις επιδόσεις του Όρμπαν όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των ΛΟΑΤΚΙ.

Πολύ λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες είναι ανοιχτά υπέρ του Τραμπ και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι τρέμουν μια δεύτερη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Όταν ο Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στις 13 Ιουλίου κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια, ο Όρμπαν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν και του ευχήθηκαν περαστικά.

Κολακεία και χάρες

Ο Τραμπ και ο Όρμπαν ταυτίζονται τόσο πολύ που το σύνθημα της τρέχουσας εξάμηνης προεδρίας της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «Make Europe Great Again», μια παράφραση του «Make America Great Again (MAGA)» του Τραμπ για την Αμερική.

Οι δύο τους είναι φανερό ότι συμπαθούν ο ένας τον άλλον και συναντιούνται όλο και περισσότερο.

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όταν ο Όρμπαν ταξίδεψε για να δει τον Τραμπ στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Ο Όρμπαν είχε πάει εκεί και τον Μάρτιο.

Η επίσκεψη του Ιουλίου ήταν ακριβώς μετά από τα περιβόητα ειρηνευτικά ταξίδια σε Κίεβο, Μόσχα και Κίνα. Τα ταξίδια αυτά έχουν έκτοτε εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Όρμπαν ότι ασκεί διπλωματία απατεώνων, αγνοώντας την πολιτική της ΕΕ.

Ο Όρμπαν βρίσκεται κοντά στη Ρωσία και επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της και τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Αντιτίθεται στην επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τραμπ έχει πει ότι αν επανεκλεγεί μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σε μια μέρα.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Τρίτης, η Χάρις επιτέθηκε στον συνυποψήφιό της χαρακτηρίζοντας τον εγωιστή. «Είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι απολυταρχικοί υποστηρίζουν ότι θα γίνεις ξανά πρόεδρος επειδή είναι τόσο ξεκάθαρο, ότι μπορούν να σε χειραγωγήσουν με κολακείες και χάρες», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments