Πολιτική

Βαθαίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του νερού

Βαθαίνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του νερού

Πηγή Φωτογραφίας: 368317] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για "φαντασίωση της αριστεράς" κάνει λόγο ο Θ. Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε «φαντασίωση της αριστεράς» τη συζήτηση γύρω από την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού, σε δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μόλις μία ημέρα μετά τις αναφορές του για τις αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης του νερού και τις πιθανές ανατιμήσεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα κατά της λειψυδρίας την Τετάρτη, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία έχει ήδη υπογράψει. Αυτή η απόφαση καθορίζει ότι οι τιμές θα ορίζονται από τον πάροχο και όχι από το υπουργείο, με έλεγχο από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σύμφωνα με την απόφαση, οι τιμές δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ επιτρέπει τη θέσπιση διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και κλιμακωτών χρεώσεων ανάλογα με την κατανάλωση.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρενέβη στο ζήτημα, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού» και ότι αυτά θα παραμείνουν σταθερά. Πρόσθεσε ότι «το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει προσιτό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειραχτούν τα τιμολόγια, το μέγιστο που εξετάζουμε είναι μια προσαρμογή σύμφωνα με τον πληθωρισμό, κάτι που δεν θα γίνει αντιληπτό στους λογαριασμούς».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει το νερό», προσθέτοντας ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της λειψυδρίας θα οδηγήσουν σε μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.

«Η συζήτηση γύρω από την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα όνειρο της αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, προκειμένου να οραματίζονται τον εαυτό τους να συμμετέχει σε διαδηλώσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι το θέμα. Από την πλευρά μας, πάντως, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια μεταρρύθμιση που εισάγει έλεγχο στον τρόπο τιμολόγησης του νερού». Επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένων της ΕΥΑΘ στην Αθήνα, της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και των τοπικών ΔΕΥΑ, οι οποίες θα μειωθούν κατά το 1/3, θα μεταφερθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει και ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 250 εκατ. ευρώ, είναι να καταστήσει τις ΔΕΥΑ πιο λειτουργικά ικανές και οικονομικά βιώσιμες, διευθετώντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους.

Αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα του νερού εκφράστηκαν και από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον αναδιορισμό του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιμάρα στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε, όπως υπενθυμίζει το ethnos.gr ότι προχωρά το σχέδιο του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, είτε άμεσης είτε έμμεσης, μέσω της παραχώρησης της διαχείρισης των υποδομών σε ιδιώτες, καθώς η κυβέρνηση με τον Ν. 5037/2023 διεύρυνε τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων. Τώρα, προχωρά η συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερου οικονομικού αντικειμένου για τους ιδιώτες, και όχι για την εξασφάλιση καλύτερης διαχείρισης του νερού», δήλωσε.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι από το 2019, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την παραχώρηση υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες. Αυτό αποδεικνύεται από την εκπόνηση μελέτης για την παραχώρηση υποδομών αποχέτευσης των ΔΕΥΑ μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και επανέφερε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο μόνο όταν υποχρεώθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments