Πολιτική

Επιλύονται οι διαφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Επιλύονται οι διαφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, real.gr

Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη στις 19 Σεπτεμβρίου

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται μάλιστα η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσα στις επόμενες ώρες.

Η αλλαγή αυτή επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του προεδρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και συνεχείς επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη την προσεχή Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσκεκλημένος του μορφωτικού ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Κυπριακής Πρεσβείας, οι οποίοι συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πτώση του Φάλκον το Σεπτέμβριο του 1999.

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις για τον GSI προχωρούν με θετικά βήματα και ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις. Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον για το έργο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρέθηκε προχθές.

Η επανέναρξη των δηλώσεων σχετικά με το ηλεκτρικό καλώδιο, μετά από μια περίοδο σιωπής την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, αποτελεί ένα θετικό σημάδι ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αρχίζουν να εξομαλύνονται. Στόχος είναι η επίτευξη μιας κοινής στρατηγικής, με αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν επηρεάσει την αλλαγή στάσης της κυπριακής πλευράς; Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη εξέλιξη φαίνεται να σχετίζεται με την τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, καθώς η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments