Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σύντομα οι πολίτες θα δουν μειώσεις στο χρόνο αναμονής στις εφημερίες

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σύντομα οι πολίτες θα δουν μειώσεις στο χρόνο αναμονής στις εφημερίες

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Εξορθολογίζουμε πλήρως τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία

Στις μειώσεις των χρόνων αναμονής στις εφημερίες αναφέρθηκε κυρίως ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ιδιαίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «οι αναμονές στις εφημερίες είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Πρόκειται για περίπου 2000 άτομα την ημέρα. Μιλάμε για μεγάλους χρόνους αναμονής που πρέπει να τους βελτιώσουμε. Υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα. Είναι σημαντικό το ΕΚΑΒ να γνωρίζει σε ποια νοσοκομεία επικρατεί πιο επείγουσα κατάσταση. Είναι μια πολύ επείγουσα άσκηση, η μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Θα γίνουν παρεμβάσεις για να γίνουν αλλαγές στις εφημερίες σε ένα βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να δώσεις χωρητικότητα στο σύστημα. Επίσης, αλλάζουμε τα ΤΕΠ. Αυτό σημαίνει σοβαρές πρακτικές αλλαγές. Στο Αττικό για παράδειγμα περνάμε από τα 1000 τμ στα 5.000 τμ για τα ΤΕΠ. Προσθέτουμε χώρους, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η κτιριολογική παρέμβαση, θα υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση στο χρόνο αναμονής στις εφημερίες του Αττικού Νοσοκομείου. Προς την ίδια κατεύθυνση, εργαζόμαστε και για τα ελικοδρόμια. Αυτή τη στιγμή, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από τα νησιά προσγειώνεται σχεδόν εκτός Αττικής, στην Ελευσίνα. Αυτό παίρνει πολύ χρόνο και θα το αλλάξουμε ριζικά. Οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν βελτιώσεις από τους επόμενους μήνες».

Μιλώντας, ακόμη, και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «χάρη στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα έχουμε μικρότερη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. Γιατί έχουμε αύξηση της λίστας αναμονής τα τελευταία χρόνια; Η αύξηση αυτή οφείλεται στον covid. Τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα covid, ήταν κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα χειρουργεία ήταν κλειστά και η προτεραιότητα ήταν στην αντιμετώπιση του covid. Η μεγάλη αύξηση της λίστας αναμονής έγινε επί πανδημίας. Όλα τα τακτικά χειρουργεία έμειναν πίσω.

Πρέπει να προσθέσω πως λίστες χειρουργείων υπάρχουν από το 2017. Οι λίστες χειρουργείων έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, έγιναν με τρόπο άναρχο, σε excelάκια, έτσι που δεν υπήρχε κεντρική εικόνα και το κυριότερο, δεν επικαιροποιούνταν οι λίστες. Συνεπώς, κανένας δεν ήξερε την πραγματική αναμονή στη χώρα. Αυτό που κάναμε ήταν να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες στη λίστα. Κάναμε 150.000 τηλεφωνήματα. Μάλιστα, με κάποιους από αυτούς ήρθαμε σε επικοινωνία δύο ή και τρεις φορές. Αυτό μας βοήθησε να κάνουμε μια εκκαθάριση της λίστας. Ξέρουμε πόσοι αναμένουν Η εκκαθάριση της λίστας έφτασε στο 38%. Αυτή τη στιγμή, όλα τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν το ίδιο ψηφιακό σύστημα και εμείς μπορούμε να το βλέπουμε. Και το νοσοκομείο βλέπει την αναμονή, δεν πρόκειται πλέον για ένα excel. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Και από τη στιγμή που γνωρίζουμε πού είναι η αναμονή, γνωρίζουμε πού παρεμβαίνουμε. Η πρώτη παρέμβαση είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments