Πολιτική

Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Δεν πρέπει να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου» σημείωσε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

Η απάντηση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του στην κίνηση της Γερμανίας να επεκτείνει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά, προκειμένου να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση.

«Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν πρέπει να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Talk Radio.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών που περνούν τα σύνορα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό» ανέφερε και συνέχισε:

«Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά (…) Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική, καθώς η γειτονική χώρα έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, όπως είπε, το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. «Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι push backs», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments