Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Πρώτο debate με ακροατήριο για τους έξι υποψήφιους αρχηγούς

ΠΑΣΟΚ: Πρώτο debate με ακροατήριο για τους έξι υποψήφιους αρχηγούς

Πηγή Φωτογραφίας: [371090] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή το μεσημέρι. θα έχουν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν και επισήμως την προεκλογική αναμέτρηση και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το «δρόμο» που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ την «επόμενη μέρα»

Σε ένα πρώτο debate, με ακροατήριο όμως τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και μέλη του ΠΑΣΟΚ από την Αττική, θα συναντηθούν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή το μεσημέρι.

Μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από την ΕΔΕΚΑΠ, θα έχουν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν και επισήμως την προεκλογική αναμέτρηση και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το «δρόμο» που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ την «επόμενη μέρα». Το γεγονός ότι σε όλα τα γκάλοπ του φθινοπώρου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση και ενισχύει τις δυνάμεις του ενθαρρύνει το εγχείρημα που συνδέεται με την εκλογική διαδικασία της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου. Σε ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή από τις κάλπες του δεύτερου γύρου θα εκλεγεί η ηγεσία, που όπως λένε όλοι οι υποψήφιοι, θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα τους σε κυβερνητική τροχιά. Η συνεδρίαση της Κυριακής ως εκ τούτου είναι μια πρώτη ευκαιρία για την ανάδειξη του προγραμματικού πλάνου που συγκροτούν, μαζί και ο καθένας χωριστά μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους και την ημερομηνία θα ακολουθήσει άμεσα και η πρώτη τηλεμαχία στην ΕΡΤ- οι διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελείων τους με την Επιτροπή Δεοντολογίας συνεχίζονται και είναι θέμα χρόνου η καταληκτική απάντηση στο ερώτημα «θα γίνει debate και πότε;». «Και τώρα ας αρχίσει η πραγματική πολιτική», τονίζει σχετικά η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία με δήλωσή της, μετά από την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, προσκαλεί και προκαλεί, όπως επισημαίνει, τους συνυποψηφίους της σε ένα πρώτο debate με κύριο θέμα: «Τι είναι η κεντροαριστερά σήμερα; Τι πρεσβεύει η σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα; Πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας αυτές τις έννοιες; Τι λέμε στις νεότερες και αποστασιοποιημένες από την πολιτική γενιές ότι πραγματικά εκφράζει η κεντροαριστερά, που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τα μερίδια του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την υποψήφια πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το debate που προτείνει θα είναι ένα πρώτο ξεκίνημα «για να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο και τα πιστεύω μας στο επίκεντρο». Να επαναπροσεγγίσουμε – προσθέτει- παλιούς φίλους και συντρόφους και να προσελκύσουμε νέους στις δικές μας απόψεις για την αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων και πολυεπίπεδων προβλημάτων του σήμερα και του αύριο. Και κλείνει το κάλεσμα με τη φράση: «Ελπίζω στην ανταπόκριση όλων, ως προάγγελο του Μεγάλου ΠΑΣΟΚ που όλοι δηλώνουμε ότι επιδιώκουμε».

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι πιστεύει βαθιά ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, για να υπάρξει κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την πρότασή του για τουλάχιστον μία τηλεμαχία προς τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και, αναφερόμενος στις διαχωριστικές γραμμές που θέτει με την κυβερνητική πολιτική, εξηγεί ότι αλλαγή κατεύθυνσης δεν σημαίνει να δώσεις ακόμα ένα επίδομα και ένα κουπόνι, καθώς ο κόσμος χρειάζεται αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. «Ζούμε με μισθούς του 2011, σε αισχροκέρδεια του 2024. Και ενώ έχουμε δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα αυτά, τελικά, δεν πιάνουν τόπο και δεν βοηθούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. 50 δισεκατομμύρια δώσαμε, μέσα στην πανδημία και λέγαμε ότι θα βοηθήσουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και δεν πήγε σχεδόν τίποτα τελικά στους ανθρώπους αυτούς. Αντιθέτως, ακούσαμε πάλι για κάποιο μικρό επίδομα, ενώ στην πραγματικότητα παθαίνουν εμφράγματα από την υπερκόπωση, και σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές φοβάσαι να αρρωστήσεις», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Talk Radio 98.9.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ρίχνει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας στις περιοδείες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες και να ακούσει ο ίδιος τι προτάσεις τους για τη σύγχρονη κεντροαριστερά. Συνεργάτες του εμφανίζονται ικανοποιημένοι τόσο από το κλίμα στις περιοδείες, όσο και από τα γκάλοπ που δείχνουν ότι ο κ. Δούκας θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη στο δεύτερο γύρο. Χαρακτηρίζουν δε, αναμενόμενες τις συχνές επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη στο πρόσωπό του, όπως του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου ο οποίος έψεξε τον Δήμαρχο Αθηναίων για την κατάσταση στην Αθήνα και δη στην οδό Μαρασλή, μετά από την πρόσφατη καταιγίδα. «Θέλω να τον ενημερώσω ότι δεν υπάρχουν φρεάτια, γι’ αυτό και χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για λαϊκισμό καθώς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει συνεπώς, να προχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση επί της ουσίας», ισχυρίζεται ο κ. Δούκας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης εν τω μεταξύ επιταχύνει ρυθμούς και δράσεις. Σήμερα «επιστρέφει» στο νησί του και συγκεκριμένα στο Λασίθι- θα έχει συνάντηση με φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Ιεράπετρα και το βράδυ ομιλία στον Άγιο Νικόλαο. Από το βάημ της ΔΕΘ χθες, ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία – εφόσον επανεκλεγεί και οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Χαρακτήρισε το σχετικό σενάριο ως το πιο σύντομο ανέκδοτο και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Αναφέρθηκε αναλυτικά στον “οδικό χάρτη” που προτείνει ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, ανακοίνωσε τη οργάνωση ανοιχτού Συνεδρίου με κάλεσμα σε προοδευτικές και κοινωνικές δυνάμεις την επομένη των εσωκομματικών εκλογών εφόσον παραμείνει στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη και άφησε έμμεσες αιχμές κατά συνυποψηφίων του επικαλούμενος την ανάγκη να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ την αυτόνομη πορεία του.

“Θα μπορούσα να απαντήσω με ένα πλατύ χαμόγελο, απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να συζητήσει για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι: Αν νομίζετε ότι έδωσα όλο αυτόν των αγώνα απέναντι στη ΝΔ για να συγκυβερνήσω κάνετε λάθος- θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο”. Στο σημείο αυτό υποστήριξε το στόχο του οι της κυβέρνησης “να πάνε το γρηγορότερο δυνατό στο σπίτι τους” και εκτίμησε ότι μια σύγχρονη αυτόνομη κεντροαριστερά είναι ο μονόδρομος που θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις κι ότι ο επόμενος στόχος για ένα κόμμα που είναι δεύτερο είναι να γίνει πρώτο.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα επισκεφτεί σήμερα, στο πλαίσιο των περιοδειών του, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Το επιτελείο του έχει οργανώσει «σταθμούς» σε αρκετές πόλεις και για το βράδυ ομιλία σε ανοαιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε εκ νέου το σχέδιο «Αναγέννηση για την Πατρίδα» την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πλάνο αλλαγών με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά.

Ο Μιχάλης Κατρίνης με την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική εκδήλωσή του στο Ωδείο Αθηνών εκτίμησε ότι: «Οι πολίτες απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ όταν δεν λέμε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα τους, όταν γινόμαστε ένα με το συντηρητικό πολτό που κυβερνά τη χώρα. Δεν μπορούν να μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ όσοι ντρέπονταν να λένε ότι είναι ΠΑΣΟΚ, όσοι φλέρταραν με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι είχαν βάλει το ΠΑΣΟΚ στην άκρη, όσοι αντιλαμβάνονταν και συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ως ένα μικρομεσαίο κόμμα». Ο υποψήφιος αρχηγός μίλησε για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε συνασπισμό κομμάτων με συνιστώσες. «Μιλάμε για ένα πραγματικό και μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με θέσεις και πολιτική φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε ‘οπλαρχηγούς’ και ‘ομαδάρχες’ με διαδικασίες άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας τις οποίες θα σφραγίσουν οι πολίτες». Όπως είπε «η Μεγάλη Παράταξη δεν θα γίνει με τεχνητή συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις, όπως πιστεύουν κάποιοι».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου πιστεύει ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στα προβλήματα των πολιτών. «Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διατυπώσει μια σύγχρονη εναλλακτική πρόταση είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει τα φτερά του αγκαλιάζοντας, εκφράζοντας τις πολιτικές δυνάμεις από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενο και πάλι ως κόμμα εξουσίας, μεταρρύθμισης, ελπίδας και αλλαγής. Γι’ αυτό κατέθεσα την υποψηφιότητά μου. Γιατί πιστεύω ότι μπορώ να εκφράσω και να υπηρετήσω αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους», τονίζει η κυρία Γιαννακοπούλου που περιόδευσε στις ακριτικές περιοχές της Θράκης και στην Κεντρική Μακεδονία με αφορμή την ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ.»Είμαι στην πρώτη γραμμή από τα πέτρινα χρόνια, στη μάχη του 2012 και του 2015 ήμουν υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαζε έδρα το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα είμαι στην πρώτη γραμμή, όποιος και αν εκλεγεί. Δίνω τη μάχη για το δεύτερο γύρο και θα είμαι παρούσα την επόμενη μέρα», ισχυρίζεται η υποψήφια αρχηγός.

Πηγή: Newmoney

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments