SPOTLIGHTS

Δυστυχώς, αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Δυστυχώς, αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr

Τα παιδιά μας -που ίσως θέλουν να γίνουν TikTokers, influencers, ποδοσφαιριστές ή παίκτες reality- με μια έκθεση από τις ΗΠΑ ίσως πάρουν ένα σύντομο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ είχε γράψει πως «ένα από τα σημάδια επερχόμενου νευρικού κλονισμού είναι όταν πιστεύει κανείς ότι η δουλειά του είναι φοβερά σημαντική». Στα σημερινά προβλήματα των νέων ανθρώπων είναι σαφώς (και) ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ενώ γενικότερα η κοινωνία δείχνει ότι δεν πάει και πολύ καλά – ας το θέσω κομψά.

Δείτε τι συμβαίνει γύρω μας. Ανθρωποι με θυμό, πρόσωπα που φαίνονται ότι δεν περνάνε καλά, μια κοινωνία στην Ελλάδα η οποία φαίνεται ότι τρώει μικρές ή μεγάλες σφαλιάρες διαρκών νευρικών κλονισμών. Πώς συνδέονται τα επαγγέλματα του μέλλοντος με αυτό που βιώνουμε σήμερα και που τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει πιο δύσκολο; Υπάρχει απάντηση – και έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί τμήμα του υπουργείου Εργασίας, μάζεψε δεδομένα απασχόλησης για περισσότερες από 1.100 επαγγελματικές ομάδες – προφανώς, κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει αρκετά επαγγέλματα. Μετά τη μελέτη των στοιχείων έφτιαξε και δημοσιοποίησε μια έκθεση η οποία καταδεικνύει ότι η ομάδα που θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης -τριπλάσια από τον μέσο όρο- μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι εκείνη της ψυχικής υγείας. Οπερ, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, θεραπευτές, σύμβουλοι, ψυχιατρικοί βοηθοί και κοινωνικοί λειτουργοί. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η ζήτηση που θα έχουν οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας -αποτελεί υποτομέα επαγγελμάτων ψυχικής υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει συμβούλους κατάχρησης ουσιών και διαταραχών συμπεριφοράς- πρόκειται να εκτοξευθεί. Για την ακρίβεια, οι περίπου 450.000 σχετικοί επαγγελματίες του 2023 θα γίνουν 534.000 το 2023 και αυτό δεν θα ισχύει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Η σχετική λίστα με εκείνους που θα κληθούν να απαλύνουν την πίεση και το εν γένει ζόρι που θα τραβάνε οι παγκοσμίως οι κοινωνίες, δεν έχει τέλος. Οι θεραπευτές γάμου και οικογένειας, λοιπόν, εκτιμάται πως επίσης θα παρουσιάσουν απίστευτη ανάπτυξη έως το 2033, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται -βάσει προβλέψεων- κατά 16%. Αντίστοιχα, οι σύμβουλοι σεξουαλικής επίθεσης και σύμβουλοι ελέγχου θυμού ή παραπόνων προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 14% έως το 2033, ενώ οι ειδικοί δεν σταματούν να προειδοποιούν για την αύξηση της αβεβαιότητας που θα νιώθουν οι άνθρωποι στο μέλλον. Ταυτόχρονα, τονίζουν πως το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω θεραπείας ψυχικής υγείας και πως όσοι το αγνοήσουν μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη. Λες και τώρα είμαστε επάνω στα τραπέζια και χορεύουμε. Το βέβαιο είναι πάντως πως με όλα αυτά θα αυξηθεί και η ζήτηση για βελονιστές, γυμναστές, διατροφολόγους, μασέρ και ομοιοπαθητικούς κ.λπ.

Δυστυχώς, λοιπόν, αυτά θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και γράφω «δυστυχώς», αναλογιζόμενος την πορεία που θα έχει η κοινωνία μας. Ταυτόχρονα, τα παιδιά μας, που πιθανώς δεν ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν και να γίνουν στη ζωή τους -άλλο ένα σημείο των καιρών μας- με αυτή την έκθεση από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ παίρνουν ένα σύντομο μάθημα επιτυχούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Βέβαια, το πώς θα τα πείσεις να μη γίνουν TikTokers, influencers, ποδοσφαιριστές ή παίκτες reality, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχεις να αντιμετωπίσεις ως γονέας. Καλή τύχη. Βασικά, πρώτα σε εσένα και μετά στο παιδί σου…

Πηγή: Newmoney, Σπύρος Σεραφείμ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments