Η Τουρκία περιφρονεί την ΕΕ και στέλνει «καραβιές» με όπλα στη Λιβύη!
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Η Τουρκία περιφρονεί την ΕΕ στη Μεσόγειο και αρνείται συστηματικά και προκλητικά κάθε έλεγχο σε εμπορικά της πλοία που μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη! Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι με την επιχείρηση IRINI και τα πολεμικά πλοία που υποτίθεται περιπολούν ανοοιχτά της Λιβύης; Τίποτα! Υποτάσσονται στην Τουρκία.
Για 12η φορά τουρκικό πλοίο για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, αρνήθηκε έλεγχο από πολεμικό πλοίο της επιχείρησης IRINI.
Το περιστατικό σημειώθηκε στη Μεσόγειο την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη αναοίνωση «η Τουρκία απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα για επιθεώρηση του MV Matilde A, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292/2016 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν στις επιθεωρήσεις».
Από την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η Άγκυρα αρνήθηκε έξι επιθεωρήσεις το 2021, τρεις το 2022, δύο το 2023 και μία το 2024. Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη στην Τρίπολη του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Ibrahim Kalin, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 5 Σεπτεμβρίου, Abdulhamid Dabaiba, και τους αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Abdullah al-Lafi e Muse al Kuni. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2022, η Τουρκία ενίσχυσε τη στρατιωτική της συμμαχία με τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, υπογράφοντας μια εμπιστευτική συμφωνία για την παροχή και εκπαίδευση, όπλων και επιθετικών drones, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εμπάργκο του ΟΗΕ.
Οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη εξόπλισαν πρόσφατα την αεροπορική βάση Al Watiya, 127 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης και 28 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία, με ένα πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, το Hisar-O100, που αντικαθιστά το προηγούμενο σύστημα Mim-23 Hawk. Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο από την ιστοσελίδα «Military Africa». Το σύστημα Mim-23 Hawk, που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Raytheon, ήταν το κύριο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό το σύστημα ήταν καθοριστικό για την εξουδετέρωση πολλών drones και ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Khalifa Haftar μεταξύ 2019 και 2020. Το νέο Hisar-O100, παράγεται από την τουρκική εταιρεία Aselsan .
Πηγή: Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας