Γεωπολιτικά

Ο πρόεδρος του Ιράν πραγματοποιεί «ιστορική» επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ο πρόεδρος του Ιράν πραγματοποιεί «ιστορική» επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaitre.gr

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν έφτασε στο ιρακινό Κουρδιστάν σε μια επίσκεψη που χαιρετίστηκε από τον περιφερειακό πρόεδρο ως η πρώτη από Ιρανό πρόεδρο στην αυτόνομη περιοχή.

Η επίσκεψη του Πεζεσκιάν στο Ιράκ είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.

Η επίσκεψη στο Κουρδιστάν είναι το σημάδι της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των Κούρδων μετά από χρόνια εντάσεων, με πιο πρόσφατη κορύφωση τις ιρανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανοκουρδικών ανταρτών στην περιοχή πριν από δύο χρόνια. Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο στην περιφερειακή πρωτεύουσα Αρμπίλ, ο Πεζεσκιάν έγινε δεκτός από τον περιφερειακό πρόεδρο Νετσίρβαν Μπαρζανί σε κόκκινο χαλί με τις κουρδικές δυνάμεις να στέκονται προσοχή με τα τουφέκια στο πλάι.

Ο Μπαρζανί χαιρέτισε την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική ημέρα».

Ο Πεζεσκιάν είχε επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, καθώς και με τον βετεράνο Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος προεδρεύει του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP).

«Ελπίζουμε να επεκτείνουμε την οικονομική και εμπορική συνεργασία με την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Πεζεσκιάν κατευθύνθηκε αργότερα στη Σουλαϊμανίγια, μια πόλη όπου ο ιστορικός αντίπαλος του KDP, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ασκεί επιρροή, μεταξύ άλλων στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη, στο πρώτο σκέλος της τριήμερης επίσκεψής του, ο Πεζεσκιάν ανακοίνωσε την υπογραφή περισσότερων από δώδεκα συμφωνιών για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ.

Το ταξίδι του πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει προσελκύσει ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχει περιπλέξει τις σχέσεις του Ιράκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δεσμοί του Ιράν με το ιρακινό Κουρδιστάν έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, υποβοηθούμενες από τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των ιρανικών κουρδικών ομάδων της αντιπολίτευσης, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πεζεσκιάν, στην οποία συμμετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν, ο Κούρδος πρόεδρος επεσήμανε «την επιθυμία του Κουρδιστάν να αναπτύξει τις σχέσεις και να διευρύνει τη συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σε όλους τους τομείς».

«Η περιοχή του Κουρδιστάν δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για το Ιράν και τις γειτονικές χώρες», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Μπαρζανί, προσθέτοντας ότι το Αρμπίλ “σέβεται τη συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν”.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε επανειλημμένα πλήγματα εναντίον ανταρτικών ομάδων στο Κουρδιστάν το 2022, προτού το Ιράκ υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με το Ιράν τον επόμενο χρόνο. Η Βαγδάτη δεσμεύτηκε να αφοπλίσει τις ομάδες και να τις μεταφέρει από τις παραμεθόριες περιοχές σε στρατόπεδα.

«Καταφέραμε να ρυθμίσουμε την κατάσταση ασφαλείας στις παραμεθόριες περιοχές», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί, επαναλαμβάνοντας την άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει να εξαπολυθούν επιθετικές ενέργειες εναντίον του Ιράν από το έδαφός του.

Το Ιράν είχε κατηγορήσει τις ομάδες των ανταρτών ότι εισάγουν λαθραία όπλα από το Ιράκ για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του.

Κατηγόρησε επίσης τα κινήματα της κουρδικής αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν μετά τον θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2022 του Μαχσά Αμινί, ενός Ιρανού Κούρδου που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Ο Ιρανός πρόεδρος αναχώρησε από την περιοχή του Κουρδιστάν και προσγειώθηκε στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ INA. Είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί σιιτικά ιερά τόσο στη Νατζάφ όσο και στην κοντινή Καρμπάλα.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments