ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα φτωχά έθνη χρειάζονται 500 δισ. δολάρια για το κλίμα ετησίως

Τα φτωχά έθνη χρειάζονται 500 δισ. δολάρια για το κλίμα ετησίως

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newsbeast.gr

Η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των αναγκών του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο παρέχει μόνο ένα σημείο εκκίνησης για συνομιλίες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου χρειάζονται περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του κλίματος ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες στη φετινή σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα.

Η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών του ΟΗΕ αξιολόγησε τις δαπάνες που απαιτούνται από 98 αναπτυσσόμενες χώρες για την εφαρμογή των σχεδίων τους για το κλίμα και διαπίστωσε ότι -από το 2015 κιόλας- μπορεί να χρειαστούν συνολικά έως και 6,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα θέτουν τις βάσεις για τη σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο, η οποία έχει ως βασική φιλοδοξία να θέσει έναν νέο στόχο για την περίοδο μετά το 2025 για το πόσο θα διοχετευθεί χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, ώστε να βοηθηθούν τόσο στη μετάβαση όσο και στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Οι πλούσιες χώρες έχουν επικριθεί για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020, κάτι που πέτυχαν μόλις δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις των αναγκών του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο παρέχει μόνο ένα σημείο εκκίνησης για συνομιλίες. Οι χώρες θα πρέπει όχι μόνο να καθορίσουν πόση δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να δεσμευτεί, αλλά και να συμφωνήσουν σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό – ενδεχομένως τρισεκατομμύρια – που πρέπει να κινητοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένεται επίσης μεγάλη μάχη για το αν η Κίνα – μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και τώρα ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο – θα πρέπει επίσης να συνεισφέρει.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν χώρες που θα συνεχίσουν να πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που προσδιορίζει ο ΟΗΕ. Η Ινδία ηγείται των εκκλήσεων για δημόσια χρηματοδότηση μόνο για περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που οι ανεπτυγμένες χώρες και ομάδες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν ότι είναι ανέφικτο.

Οι φετινές συνομιλίες για το κλίμα διεξάγονται σε ένα όχι και τόσο ιδανικό σκηνικό. Η COP29 θα ξεκινήσει μόλις λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει κάποια απόσπαση της προσοχής στο έργο που πρέπει να διεκπεραιωθεί. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών και οι προϋπολογισμοί στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντληθεί από την κρίση του Covid και τον υψηλό πληθωρισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments