Policy Briefs

Η πολιτική των συνόρων της Γερμανίας και ο πυρετός της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ

Η πολιτική των συνόρων της Γερμανίας και ο πυρετός της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αυτήν την εβδομάδα, η εκπομπή State of the Union επικεντρώνεται στον τελευταίο γύρο της μεταναστευτικής πολιτικής στη Γερμανία και στα πρότυπα ψηφοφορίας στις ΗΠΑ και αλλού.

Τα πρόσφατα κέρδη της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία συνέχισαν να προκαλούν κύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο κεντροαριστερός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς προσπάθησε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σε μια προσπάθεια να πατάξει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση, η Γερμανία αυστηροποιεί τώρα τους ελέγχους στα σύνορά της, υπονομεύοντας -τουλάχιστον για έξι μήνες- το σύστημα Σένγκεν, τον ευρωπαϊκό χώρο απεριόριστης μετακίνησης χωρίς βίζα.

Αυτό ως αντίδραση στην αύξηση κατά 33% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους αριθμούς.

«Ως εκ τούτου, θα επεκτείνουμε τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. «Αυτό εξυπηρετεί τον περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία από τους οξείς κινδύνους που εγκυμονούν η ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα».

Με την κίνηση αυτή, ο κυβερνητικός συνασπισμός ελπίζει να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους στις επόμενες περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία σε μία εβδομάδα από τώρα.

Η Βουδαπέστη απειλεί να στείλει με λεωφορεία τους αιτούντες άσυλο στις Βρυξέλλες Εν τω μεταξύ, η τελευταία διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας για τη μετανάστευση πρόκειται να κλιμακωθεί.

Η Βουδαπέστη υποσχέθηκε αντίποινα για πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο από την Ουγγαρία.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες, θελήσουν να αναγκάσουν την Ουγγαρία να αφήσει τους παράνομους μετανάστες (…), τότε η Ουγγαρία, αφού ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα προσφέρει σε αυτούς τους παράνομους μετανάστες, εθελοντικά, δωρεάν, ταξίδι χωρίς επιστροφή στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Ούγγρος υφυπουργός Εσωτερικών Μπενς Ρετβάρι. “Αν οι Βρυξέλλες θέλουν μετανάστες, μπορούν να τους πάρουν».

Η απειλή της Βουδαπέστης προκάλεσε έντονες επικρίσεις από το Βέλγιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καμία μεταφορά με λεωφορείο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, και μπορεί να μην γίνει ποτέ.

Ωστόσο, η πρόσφατη έντονη εστίαση στη μετανάστευση δείχνει πώς η άνοδος του λαϊκισμού στις εκλογές στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επηρεάζει την πολιτική συζήτηση.

Μιλώντας για συζήτηση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ακροδεξιός λαϊκισμός κάνει άλλη μια προσπάθεια για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις αναμετρήθηκαν σε αυτό που ήταν πιθανότατα το μοναδικό τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά έδειξαν τη Χάρις ως σαφή νικήτρια – αλλά η κούρσα παραμένει αμφίρροπη.

Μια κούρσα που και οι δύο εκστρατείες έχουν υποστηρίξει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση της δημοκρατίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, μιλήσαμε με τον Ben Ansell, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οικοδεσπότη του podcast “What’s Wrong with Democracy?” και συγγραφέα του βιβλίου “Why Politics Fails”.

Αυτά και πολλά ακόμα στην εκπομπή από την καρδιά της ΕΕ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments