Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Χαμηλές πτήσεις για τα κόμματα

Δημοσκοπήσεις: Χαμηλές πτήσεις για τα κόμματα

Πηγή Φωτογραφίας: [371784] ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τους πολίτες, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τους στόχους του για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, δήλωσε ότι δεν είναι μάγος για να πραγματοποιεί θαύματα, αλλά προχωρά με σταθερά βήματα. Κατηγόρησε ως μεμψίμοιρους όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση. Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κατέχει την πρώτη θέση για πέμπτη συνεχόμενη φορά σε εθνικές εκλογές, με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, και αναρωτήθηκε ποιο άλλο χέρι θα μπορούσε να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους, αν όχι αυτό της κυβέρνησης. Η νέα δημοσκόπηση της GPO, επιβεβαιώνει τη διαφορά των 14-15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, γεγονός που ικανοποιεί τις χαμηλές κυβερνητικές προσδοκίες. Ωστόσο, επιβεβαιώνει και μια άλλη πρόσφατη παρατήρηση του πρωθυπουργού, ότι το 41% των εθνικών εκλογών, το οποίο περιλάμβανε υψηλότερες προσδοκίες, δεν υφίσταται πλέον.

Η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί τα χαμηλά ποσοστά της, κάτω από το 30%, ενώ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν φαίνεται να ενθουσίασαν την πλειοψηφία. Ωστόσο, το 39,2% τις αξιολογεί θετικά, σε αντίθεση με το 57,4% που τις κρίνει αρνητικά.

Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό των πολιτών που έχει θετική άποψη για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται ότι είναι ένα κοινό που δεν έχουν χάσει και το οποίο μπορούν να επανακατακτήσουν στις επόμενες εκλογές. Αυτό το ποσοστό φαίνεται να είναι ικανοποιητικό για αυτούς, εφόσον το κερδίσουν.

Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει νέα τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την οποία η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή απορρίπτει, αν και τέτοιες αλλαγές συνήθως δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα, η κοινή γνώμη κατατάσσει την καταπολέμηση της ακρίβειας ως την κύρια προτεραιότητα με ποσοστό 61,7%, ακολουθούμενη από τη βελτίωση του συστήματος υγείας, που συγκεντρώνει 43,2%. Ωστόσο, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της GPO, με ποσοστό 78,7%, πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, παρά το ότι ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε και στη ΔΕΘ, θεωρεί ότι το θέμα αυτό έχει επιλυθεί από την κυβέρνησή του.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, με ποσοστό 83,6%. Αυτό το απλό μέτρο έχει παρουσιαστεί ως σημαντική πολιτική αλλαγή της κυβέρνησης, αν και υπάρχουν αρκετές εύλογες αμφιβολίες σχετικά με την πιθανή εφαρμογή του.

Τέλος, στο θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία GPO παρουσίασε με διαφορετικό τρόπο τα αποτελέσματά της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση ήταν ποιος, μεταξύ 7 πιθανών υποψηφίων, θεωρείται καταλληλότερος για αρχηγός του κόμματος, όπου πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 42,8%, δεύτερος ο Κασσελάκης με 17,9% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά Φάμελλος, Πολάκης, Γεροβασίλη, Φαραντούρης και Γκλέτσος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments