Πολιτική

Επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ζητεί ευρωπαϊκή παρέμβαση ο Έλληνας πρωθυπουργός- Το θέμα είχε προαναγγείλει ο ίδιος την περασμένη Κυριακή κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ - Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν

Ζητεί ευρωπαϊκή παρέμβαση ο Έλληνας πρωθυπουργός- Το θέμα είχε προαναγγείλει ο ίδιος την περασμένη Κυριακή κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ – Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Την πρόθεσή του να στείλει επιστολή για το θέμα είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση» δυναμικότητας που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση».

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά MWh σε 130 ευρώ ανά MWh.

Καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν για να «αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας», ώστε να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις στο μέλλον.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, τις διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι βασικός παράγοντας είναι οι επιθέσεις της Ρωσίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

«Αυτό είναι άλλο ένα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», γράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτηρίζει «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς».

«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της αποστολής της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Η Ουκρανία ήταν στο παρελθόν εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές της στην ΕΕ.

Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν κατά έξι φορές σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ExPro Electricity.

Πρώτη αντίδραση της Κομισιόν Η πρόεδρος της Ευτρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε σήμερα την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

«Θα αναλύσουμε την επιστολή που μόλις λάβαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Κομισιόν θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω».

Κληθείς να σχολιάσει, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του ότι τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών, ο κ. Μακ Φάι απάντησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και η «εργαλειοποίηση» της ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα ζήτημα που η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της, αλλά και να εξάγουμε ενέργεια προς το Κίεβο.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και περιφέρεια της ΕΕ. Αρκέστηκε λέγοντας ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» και «παραμένει σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πολλά έκτακτα και διαρθρωτικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να ανακτήσει τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. «Οι τιμές τώρα είναι πιο σταθερές από ό,τι ήταν στο ζενίθ της κρίσης το 2022, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας», τόνισε.

Σημείωσε, τέλος, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας σε υψηλού επιπέδου πολιτικές κατευθύνσεις, πρόσφατα συζητήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι και στην έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης. «Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά και θα προχωρήσουμε με την ανάλυσή μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments