Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν- Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν- Ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, sofokleous10.gr, Financial Times: Mitsotakis

Ο πρωθυπουργός καλεί την πρόεδρο της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη θητεία της για να προωθήσει την ενίσχυση της διασυνοριακής δυναμικότητας της Ευρώπης, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «ακραίες» τιμές ενέργειας στη νότια Ευρώπη με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν άμεσα την «παρατεταμένη κρίση» που έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα, ζητώντας μια «επείγουσα πολιτική απάντηση» από την Ε.Ε.

Στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση παρέμβαση.

Ο πρωθυπουργός καλεί την πρόεδρο της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη θητεία της για να προωθήσει την ενίσχυση της διασυνοριακής δυναμικότητας της Ευρώπης, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την άνοδο των τιμών είναι οι ρωσικές επιθέσεις στο δίκτυο της Ουκρανίας. Το Κίεβο, που ήταν προηγουμένως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην Ε.Ε.

«Αυτό είναι ακόμη ένα κόστος που επιβάλλει στις οικονομίες μας ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός, ζητώντας ταυτόχρονα καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία περιγράφει ως «ακατανόητο μαύρο κουτί- ακόμη και για τους ειδικούς».

Ένας Έλληνας αξιωματούχος, πριν από την αποστολή της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, δήλωσε στους Financial Times: «Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μικρή ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments