Πολιτική

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα ενεργοποιεί τις διεθνείς συμμαχίες της

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα ενεργοποιεί τις διεθνείς συμμαχίες της

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής

Η Γερμανία επιβάλλει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα, προχωρά σε άμεσες απελάσεις αιτούντων άσυλο με σοβαρό ποινικό παρελθόν στις χώρες προέλευσης τους, και αυξάνει τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, επιστρέφοντας τους αιτούντες στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Μάλτα, αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα υποστεί πιέσεις όπως στο παρελθόν.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής που έχουν κοινά συμφέροντα, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στη Γερμανία, καθώς τα νέα μέτρα οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων.

Σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής, με τις οποίες μοιράζεται κοινά συμφέροντα, η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στη Γερμανία, καθώς τα νέα μέτρα οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων της. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής, επιδιώκει να αποτρέψει ένα ντόμινο εξελίξεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες τακτικές και από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, και η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές. Με ένα νέο μορατόριουμ, η Γερμανία προχωρά σε μέτρα που οδηγούν στο κλείσιμο των συνόρων και, ουσιαστικά, σε διαδικασίες express για τις απελάσεις, καθώς και σε αυστηρούς ελέγχους, ακόμα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που εξετάζει και ζητάει η Αθήνα από την ΕΕ είναι η αύξηση των κονδυλίων προς την Τουρκία, προκειμένου οι αρχές εκεί να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Δεδομένου ότι η Πολωνία, όπως και οι άλλες χώρες του Βίσεγκραντ, δεν έχει προσφέρει ποτέ βοήθεια στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, παρατηρείται ότι και η Ολλανδία προγραμματίζει παρόμοια μέτρα. Η κυβέρνηση του εθνικιστή Βίλντερς ετοιμάζεται να κηρύξει τη χώρα σε «κρίση ασύλου» τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το άσυλο χωρίς την έγκριση ή απόφαση της Βουλής, παρακάμπτοντας έτσι το κοινοβούλιο και εξαιρούμενη από το κοινό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments