Πολιτική

Πώς βλέπει η κυβέρνηση την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

Πώς βλέπει η κυβέρνηση την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [364807] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Επισήμως το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν ασχολείται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ανησυχεί για την πολιτική εκπροσώπηση του Κέντρου

Η επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι δεν ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και δεν επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με κανέναν τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ πιθανό κυβερνητικό εταίρο, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για μηδενιστική αντιπολιτευτική στάση («όχι σε όλα»).

Αυτό σημαίνει, όπως παρατηρείται στο dnews από την Αγγ. Σπανού, ότι αν εκλεγόταν μια διαφορετική ηγεσία, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, θα άλλαζε η αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου για το ΠΑΣΟΚ; Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τους απασχολούσε η υποστήριξη που θα μπορούσε να λάβει η Διαμαντοπούλου από το κέντρο, το οποίο μέχρι τις ευρωεκλογές στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύουν ότι ο Χάρης Δούκας θα μπορούσε να ενοποιήσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, ενώ ούτε ο Παύλος Γερουλάνος θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Έτσι, δεν υπάρχει θετική προοπτική για τη Νέα Δημοκρατία από την έκβαση των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Από τις συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ προκύπτει ότι η κύρια ανησυχία τους είναι η πιθανότητα υψηλής συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας από τη βάση, γεγονός που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια αύξηση της αντικυβερνητικής διάθεσης. Οποιοσδήποτε αριθμός ψηφοφόρων που θα ξεπερνά τους 270.000, όπως το 2021, θα θεωρηθεί επιτυχία από τη Χαριλάου Τρικούπη και θα συγκριθεί με την ιστορικά χαμηλή αποχή στις ευρωεκλογές. Αν μάλιστα οι συμμετοχές ξεπεράσουν τους 300.000, θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε πορεία ανόδου και μπορεί στο κοντινό μέλλον να πλησιάσει τη ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην απουσία πρότασης εναλλακτικής διακυβέρνησης λόγω της αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα δυνητικά εξουσιαστικό και κυβερνών πολιτικό κόμμα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.

Υπάρχει ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα αύξησης των διαρροών από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αυτή τη στιγμή καταγράφει ποσοστά γύρω στο 4% στις δημοσκοπήσεις. Εάν το ΠΑΣΟΚ ενισχυθεί μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, είναι πιθανό αυτές οι μετακινήσεις να αυξηθούν, καθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τις (ακόμη μεγαλύτερες) διαρροές προς τα δεξιά, απομακρύνεται από το κέντρο, εγκαταλείποντας π.χ. την ατζέντα της ισότητας των δικαιωμάτων για ΛΟΑΤΚΙ+.

Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει αυξανόμενη ορατότητα το επόμενο διάστημα, με το debate που έχει προγραμματιστεί για τις 24/9, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο τηλεοπτικό κοινό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον σημαντικού εκλογικού ακροατηρίου.

Αυτό που δεν θα παραδεχτούν ποτέ, αλλά θα επιθυμούσαν στο κυβερνητικό μπλοκ, είναι να στιγματιστεί η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ από τοξικότητα, να είναι περιορισμένη η συμμετοχή στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου και να προκύψουν φυγόκεντρες τάσεις την επόμενη μέρα. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments