Πολιτική

taz: Κως, η τρομακτική αίθουσα αναμονής της Ευρώπης

taz: Κως, η τρομακτική αίθουσα αναμονής της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, dw.com

Εκτενές ρεπορτάζ για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στη δομή προσφύγων στην Κω φιλοξενεί η taz.

«Πίσω από έναν φράχτη του ΝΑΤΟ ύψους κάμποσων μέτρων, στον οποίο έχει προστεθεί και συρματόπλεγμα, απλώνεται μία έκταση 90 εκταρίων με παρατηρητήρια και κάμερες παρακολούθησης: η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Κω, ένας καταυλισμός για μετανάστες και πρόσφυγες». Έτσι περιγράφει η tageszeitung σε σχετικό ρεπορτάζ της τη δομή προσφύγων στο ελληνικό νησί του Αιγαίου.

«Η δομή αυτή θεωρείται ως το προσχέδιο της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Με μία ματιά πέρα από τα συρματοπλέγματα καταλαβαίνει κανείς πως στη δομή δεν υπάρχει σκιά, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη».

Οι άνθρωποι που μένουν στον καταυλισμό περιμένουν τη διευθέτηση της αίτησης ασύλου τους. Και εάν τελικά δεν λάβουν χαρτιά, «δεν έχουν καμία προοπτική να δουλέψουν νόμιμα ή να βρουν κάποιο διαμέρισμα. “Με αυτόν τον τρόπο εξωθούνται συστηματικά στην παρανομία”, δηλώνει η δικηγόρος Άννε Πέρτς από την ελληνογερμανική οργάνωση Equal Rights Beyond Borders. […] Συχνά αναγκάζονται να δουλέψουν παράνομα στη γεωργία, τον τουρισμό ή ως σεξεργάτες».

Η Ράφα, μία Σύρια πρόσφυγας από τη δομή, θέλει μόλις πάρει τα χαρτιά της «να φύγει από την Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα στην κοινωνική πρόνοια. Και προς τα πού θα πάει; “Στη Γερμανία”, λέει. Έχει συγγενείς στο Βερολίνο και το Αμβούργο».

Παρά τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών να στείλουν πολλούς από τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, μιας και εκεί έγινε ήδη δεκτή η αίτηση ασύλου τους, «αυτό συνήθως δεν μπορεί να συμβεί διότι οι συνθήκες είναι τόσο τραγικές ώστε θεωρείται πως παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά τους. Έτσι, οι άνθρωποι περνούν τελικά από νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Γερμανία – κάτι που έχει και ένα μεγάλο ρίσκο: η αίτησή τους μπορεί και πάλι να απορριφθεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments