Πολιτισμός

Η Δανία επιστρέφει εμβληματικό ιερό μανδύα στους αυτοχθόνες της Βραζιλίας

Η Δανία επιστρέφει εμβληματικό ιερό μανδύα στους αυτοχθόνες της Βραζιλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτ.: The National Museum of Denmark

Βρισκόταν σε έκθεση σε μουσείο της Δανίας για πάνω από 300 χρόνια.

Οι ηγέτες των αυτοχθόνων στη Βραζιλία γιόρτασαν την επιστροφή ενός ιερού μανδύα, που είχε εκτεθεί σε μουσείο της Δανίας για περισσότερα από 300 χρόνια.

Ο μανδύας, μήκους 1,8 μέτρων, κατασκευασμένος από 4.000 κόκκινα φτερά του πουλιού ερυθρός ίβις, παρουσιάστηκε επίσημα σε τελετή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρουσία του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο μανδύας είχε αφαιρεθεί από τον λαό Τουπινάμπα κατά την πορτογαλική αποικιακή περίοδο και εκτίθετο στην Κοπεγχάγη από το 1689. Οι ηγέτες των αυτοχθόνων υπογραμμίζουν ότι η επιστροφή του μανδύα αναδεικνύει τη σημασία της οριοθέτησης των προγονικών τους εδαφών, για τη διατήρηση των παραδόσεών τους.

Περίπου 200 μέλη του λαού Τουπινάμπα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, με τύμπανα και πίπες γεμάτες φαρμακευτικά βότανα, περιμένοντας να δουν τον πολύτιμο μανδύα και να επανασυνδεθούν με τις αρχαίες τους παραδόσεις. Ο Γιακουί Τουπινάμπα ταξίδεψε πάνω από 1.200 χιλιόμετρα με λεωφορείο από τον ανατολικό δήμο Ολιβένκα για να δει το ιερό αντικείμενο.

Πολλοί ιεροί μανδύες των Τουπινάμπα, που έχουν επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια, εξακολουθούν να εκτίθενται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Οι ηγέτες των Τουπινάμπα επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η επιστροφή των τεχνουργημάτων στις πατρίδες τους, αλλά και η αναγνώριση των αυτοχθόνων, των εδαφών τους και των δικαιωμάτων τους.

Με πληροφορίες από ΒΒC

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments