Ελλάδα

“Έφυγε” ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης – Ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη

“Έφυγε” ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης – Ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΔΙΩΤΗΣ.(EUROKINISSI)//"Έφυγε" ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης – Ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη

Στην Κύθνο άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιωάννης Διώτης, ο πρώην εισαγγελέας που έγινε γνωστός από την εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη”.

Πέθανε χτες στην Κύθνο, ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που έγινε ευρύτερα γνωστός για την συμβολή του στην εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη”. Ειδικότερα έχει επισημανθεί ο πρωταγωνιστικός του ρόλος κατά την ανάκριση του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, ο πρώην εισαγγελέας υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο νησί της Κύθνου, όπου βρισκόταν καθώς διατηρεί εξοχικό σπίτι.

Εκτός από την υπόθεση της “17 Νοέμβρη” ο Διώτης ως δικαστικός λειτουργός ασχολήθηκε -μεταξύ άλλων- με την υπόθεση του ΕΛΑ, την έρευνα, ως εισαγγελέας πρωτοδικών, για την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, μια υπόθεση η οποία σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με το ίδιο πάθος είχε ασχοληθεί και με το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, όταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί η βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα.

Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και ως Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010, οπότε και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα.

Εκτός από τα καθήκοντά του στον τομέα της τρομοκρατίας, ο Διώτης είχε αναλάβει έρευνες και για διεθνή δίκτυα αρχαιοκαπηλίας, με μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις να είναι αυτή που περιλάμβανε τη βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα. Η υπόθεση αυτή αφορούσε την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, και η έρευνα είχε διεθνή αντίκτυπο. Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που τον κατέστησε μια από τις πιο αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον τομέα του Δικαίου.

Το 2010, ο Ιωάννης Διώτης αποφάσισε να αποσυρθεί από το δικαστικό σώμα, αλλά η προσφορά του στη δημόσια διοίκηση δεν σταμάτησε εκεί. Το 2011 διορίστηκε Ειδικός Γραμματέας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όπου υπηρέτησε έως το 2012. Σε αυτή τη θέση, είχε την ευθύνη για την καταπολέμηση της οικονομικής εγκληματικότητας, συμβάλλοντας και εδώ στην ενίσχυση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας​.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ιωάννης Διώτης διέμενε στην Κύθνο, όπου και συνέβη το μοιραίο καρδιακό επεισόδιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2024. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο νησί, αφήνοντας πίσω του ένα κενό τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στην κοινωνία που είχε επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του.

Ο Ιωάννης Διώτης ήταν όχι μόνο ένας ακούραστος υπηρέτης της Δικαιοσύνης, αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά αίσθηση καθήκοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments