Διεθνή

Πώς η μάχη για τον Λευκό Οίκο επηρεάζει τα χρηματιστήρια

Πώς η μάχη για τον Λευκό Οίκο επηρεάζει τα χρηματιστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Απέχοντας περίπου επτά εβδομάδες από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι αγορές δείχνουν να στρέφουν το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει τον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου, τον άνθρωπο που θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Απέχοντας περίπου επτά εβδομάδες από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι αγορές δείχνουν να στρέφουν το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει τον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου, τον άνθρωπο που θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται η αμερικανική οικονομία και η Wall Street παραδοσιακά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο το κυβερνόν κόμμα καταφέρνει να παραμείνει στην εξουσία.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε το πρώτο debate μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για νίκη της Χάρις, η Wall Street Journal αποκάλυψε την Παρασκευή ότι σύμμαχοι της Χάρις εκφράζουν την ανησυχία ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους πως αυτή είναι η καταλληλότερη για να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι ανησυχίες εκφράζονται διότι παραδοσιακά, η επικράτηση στις πιο σημαντικές πολιτείες περνάει από την εμπιστοσύνη σε οικονομικά ζητήματα, την ώρα που ο Τραμπ έχει τη φήμη του ανθρώπου που δίνει ώθηση στην οικονομία και πυροδοτεί ράλι στο χρηματιστήριο, ένα στοιχείο που θεωρείται ως το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα απέναντι στη Χάρις.

Στο ταμπλό, ο S&P 500 εντυπωσίασε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και με ένα ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων, με συνολικά κέρδη άνω του 4%, κατάφερε να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του 2024, προερχόμενος μάλιστα από τη χειρότερη εβδομάδα του έτους στην οποία είχε σημειώσει πτώση της τάξης του 3,3%.

Έτσι, κλείνοντας την Παρασκευή στις 5.626 μονάδες, απέχει πλέον μόλις 43 μονάδες ή λιγότερο από 1% από το ιστορικό του υψηλό. Στο μίνι ράλι της Wall δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος ενισχύθηκε κατά περίπου 6% στην εβδομάδα, με την Nvidia να… πατάει γκάζι με εβδομαδιαία κέρδη 15,8%, αντιδρώντας στο sell-off των προηγούμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου T. Rowe Price, η παραμονή ή όχι του κυβερνόντος κόμματος στην εξουσία, δείχνει να επηρεάζει τη μεταβλητότητα, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, η Wall Street έχει αποδείξει ότι έχει συνέχεια και οι επενδυτές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τα πιο μακροπρόθεσμα θεμελιώδη και όχι με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών.

Επομένως, τα όσα θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε στο δρόμο προς τις κάλπες του Νοεμβρίου θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα και τις επιδόσεις συγκεκριμένων κλάδων – ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει κάθε υποψήφιος – αλλά όχι την ευρύτερη πορεία των αγορών. Για παράδειγμα, η Χάρις δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όταν ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν πιστεύει στην ενεργειακή μετάβαση.

Η στατιστική δείχνει ότι ο S&P 500 σημειώνει χαμηλότερες επιδόσεις σε χρονιές εκλογών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έτη, ωστόσο η διαφορά είναι μικρή. Η ανάλυση της T. Rowe Price αναφέρει ότι ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται κατά μέσο όρο κατά 11% σε έτος εκλογών και κατά 11,6% σε χρονιές χωρίς εκλογές.

Ένα άλλο στατιστικό είναι ότι ο S&P 500 εμφανίζει υψηλότερες αποδόσεις το διάστημα πριν τις εκλογές, απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα σε έτος χωρίς εκλογές, αλλά η σχέση αυτή αλλάζει μετά τις εκλογές, με τον S&P 500 να σημειώνει χαμηλότερες αποδόσεις στις εβδομάδες μετά τις εκλογές και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εβδομάδες σε έτη χωρίς εκλογές.

Πάντως, το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας δε φαίνεται να έχει κάποια σχέση με το debate και τις εντυπώσεις που άφησε ο κάθε υποψήφιος. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  η μάχη των Χάρις και Τραμπ είναι σώμα με σώμα και όλα θα ξεκαθαρίσουν στις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε κυρίως λόγω των επερχόμενων μειώσεων επιτοκίων. Σημειώνεται ότι η Fed θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από 4 χρόνια, με τους αναλυτές να είναι προβλέπουν μείωση έως και 50 μονάδων βάσης.

Πηγή: Liberal, Κ. Καριόλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments