ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή «XEC» στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή «XEC» στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή «XEC» στην Ευρώπη

Ειδικός εξήγησε πως η παραλλαγή «XEC» του κορωνοϊού μόλις ξεκινά τώρα να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη γηραιά ήπειρο

Μία νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται προοδευτικά σε Αμερική και Ευρώπη, η οποία εφιστά την προσοχή των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή «XEC».

Η νέα αυτή υποπαραλλαγή, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία και έκτοτε έχουν βρεθεί κρούσματα σε Ολλανδία, αλλά και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Οι γιατροί και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την υποπαραλλαγή «XEC», καθώς φαίνεται ότι μπορεί τελικά να γίνει η νέα επικρατούσα παραλλαγή.

Σύμφωνα με έναν ιατρό από την Καλιφόρνια που μίλησε στους Los Angeles Times, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μήνες προτού αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τα κρούσματα.

Με ανάρτηση στο Twitter και μιλώντας στους LA Times, ο Δρ. Eric Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να διαδοθεί, αλλά μόλις το κάνει θα φτάσει σε «υψηλά επίπεδα».

Η εμφάνισή του παρατηρήθηκε τον Μάιο, όταν η κυρίαρχη υποπαραλλαγή «JN.1», έδωσε τη θέση της σε μια σειρά από υποπαραλλαγές με την κωδική ονομασία «FLiRT».

Στη συνέχεια, «το FLiRT έδωσε τελικά τη θέση του σε νέες παραλλαγές που είχαν ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση».

Ο ειδικός εξήγησε πως η XEC μόλις ξεκινά τώρα να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη γηραιά ήπειρο. Η διαδικασία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, αλλά τελικά θα διαδοθεί σαν κύμα και θα ενδεχομένως να γίνει η επικρατούσα παραλλαγή, λέει. «Η παραλλαγή XEC, ένας ανασυνδυασμός των KS.1.1 και KP.3.3, εμφανίζεται σε πολλές χώρες με αναπτυξιακό πλεονέκτημα και μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη που αντιμετωπίζουμε», επεσήμανε ο Δρ. Topol.

Με πληροφορίες από LA Times

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments