Policy Briefs

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους χωρίς περίθαλψη λόγω φτώχειας

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους χωρίς περίθαλψη λόγω φτώχειας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Για παράδειγμα, το 20% των Ελλήνων και το 14% των Μολδαβών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι στερούνται βασικά αγαθά όπως η υγειονομική περίθαλψη και η διατροφή λόγω έλλειψης χρημάτων, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ipsos και της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Secours Populaire την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου).

Η έρευνα της Secours populaire αναλύει στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Σερβία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ηνωμένο Βασίλειο (UK).

«Η κρίση του COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει πρωτοφανή πληθωρισμό τιμών, οδηγώντας σε μια οικονομική κρίση που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Sébastien Thollot, γενικός γραμματέας της Secours populaire, στο Euractiv.

Σχεδόν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους (29%) δηλώνουν ότι βρίσκονται σήμερα σε επισφαλή κατάσταση όσον αφορά την ικανότητά τους να πληρώνουν. «Όσο φτωχότερη είναι η χώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις», δήλωσε ο Thollot.

Για παράδειγμα, το 20% των Ελλήνων και το 14% των Μολδαβών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για τις πλουσιότερες χώρες: 5% για τους Γάλλους και τους Ιταλούς, 6% για τους Πολωνούς, τους Βρετανούς και τους Πορτογάλους και 8% για τους Γερμανούς.

«Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση του 2008 δεν έχει τελειώσει και έχει δημιουργήσει μια κατάσταση επισφάλειας από την οποία η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει», δήλωσε ο Thollot.

Παράλληλα, η Μολδαβία, η οποία έχει ήδη ένα από τα χαμηλότερα ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα (ΑΕΠ) στην Ευρώπη, έχει ήδη αποδυναμωθεί περαιτέρω από τον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την εισροή ουκρανών προσφύγων.

Αντίθετα, «τα ζητήματα επισφάλειας συχνά αμβλύνονται καλύτερα όταν υπάρχουν συστήματα κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε ο Thollot, αναφερόμενος στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ, οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να κάνουν περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα γεύματα, η θέρμανση ή η υγειονομική περίθαλψη.

Αδιέξοδο στην υγεία

Περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους (34%) έχουν ήδη παραιτηθεί από την υγειονομική περίθαλψη λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, σύμφωνα με την έρευνα.

Μπροστά σε αυτό το «εξαιρετικά ανησυχητικό» ποσοστό, ο Sébastien Thollot κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Πίσω από την άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν επίσης δημοσιονομικές συνέπειες για τα κράτη μέλη, τα οποία επηρεάζονται έμμεσα».

Η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των ασθενειών των ατόμων που πλήττονται περισσότερο. «Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία κοστίζουν στην κοινότητα συνολικά», εξηγεί ο Thollot.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη διαφέρει επίσης από χώρα σε χώρα, καθώς «όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόσβαση σε τεχνολογίες υγείας και φάρμακα», δήλωσε ο Thollot στο Euractiv.

Ευρωπαϊκό κάλεσμα αφύπνισης

Η έρευνα προειδοποιεί επίσης ότι η ύπαρξη εργασίας δεν αποτελεί πλέον εγγύηση οικονομικής ασφάλειας, καθώς το 35% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι οι αποδοχές του δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα έξοδα.

Μπροστά στην αυξανόμενη επισφάλεια που πλήττει την Ευρώπη, η Secours Populaire καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν περισσότερα.

«Τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης μετά την κρίση ήταν δίχτυα ασφαλείας, αλλά τα σχέδια αυτά φτάνουν στο τέλος τους και τα πρώτα θύματα θα είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι», προειδοποίησε ο Thollot.

Κι αφού η Φον ντερ Λάιεν πρόκειται να διορίσει το νέο σώμα επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα, η Secours Populaire και οι Ευρωπαίοι εταίροι της ζητούν μια συλλογική αφύπνιση.

«Τα θέματα υγείας και τα κοινωνικά ζητήματα ήταν ο φτωχός συγγενής κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, όπως και κατά την προηγούμενη. Η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να είναι ισχυρότερη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments