Πολιτική

Η ΝΔ και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στη Συγγρού μετρούν πιθανά πολιτικά κέρδη και ζημίες της κάθε υποψηφιότητας στο ΠΑΣΟΚ

Καταρχάς, η πορεία ενός κυβερνητικού κόμματος εξαρτάται κυρίως από τα αποτελέσματα της δράσης του. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η πορεία επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση των γειτονικών κομμάτων. Ένα από αυτά τα κόμματα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Από το 2019 και έπειτα, η Νέα Δημοκρατία έχει καταλάβει τη θέση του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει, σύμφωνα με γενική παραδοχή, να προσελκύσει το λεγόμενο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, μια έλξη που, παρά κάποιες αμφιβολίες, παραμένει ισχυρή. Αυτή η διείσδυση είχε ως αποτέλεσμα απώλειες προς τα δεξιά, ωστόσο, όπως έδειξαν οι εθνικές εκλογές του 2023, το τελικό ισοζύγιο ήταν θετικό για το κυβερνών κόμμα. Απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.

Ποιο αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό για τη Νέα Δημοκρατία; Υπάρχει η πεποίθηση ότι αν εκλεγεί ο Χάρης Δούκας, η εκλογή του θα γίνει πιο ευνοϊκά αποδεκτή. Αυτό συμβαίνει διότι, πέρα από την προφανή υποκειμενική του αδυναμία, είναι προφανές ότι ο νέος αρχηγός θα ενισχύσει την αντιδεξιά ρητορεία, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σύγκλιση με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων που τον στήριξαν για τη δημαρχία, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Μια απλή εκλογική συνεργασία δεν είναι συμφέρουσα. Ωστόσο, το σύνολο του ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του παραμένει με αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση. Το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει μια αυτόνομη παρουσία στην πολιτική σκηνή με στόχο την αυτοδύναμη διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα υπολείμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έτσι, η εκλογή του Χάρη Δούκα στην ηγεσία του Κινήματος θα ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους του σημιτικού ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία.

Η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη διαφέρει εντελώς. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις του και σήμερα κατατάσσεται δημοσκοπικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιμένοντας αυτή η δημοσκοπική εικόνα να επιβεβαιωθεί και τυπικά με τη διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το κύριο επίτευγμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι διαφορετικό.

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις και υπονομεύσεις. Αυτό αποδεικνύεται από την υποδειγματική προεκλογική εκστρατεία που διεξάγουν όλοι οι υποψήφιοι. Αν επανεκλεγεί, θα συνεχίσει αυτή την πορεία. Είναι σαφές ότι υποστηρίζει έναν «διμέτωπο» αγώνα, με στόχο αρχικά την κατάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια την κυβερνητική αυτοδυναμία. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι αποτελεί τον εγγυητή της ενότητας του χώρου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, μέλος του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία με την εκλογή της, καθώς θα συμβάλει στην επιστροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν εντυπωσιαστεί από το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Μητσοτάκη.

Η παρουσία της σίγουρα θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει απώλειες τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πλευρά. Φυσικά, σε ορισμένα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια θα έχει έναν σύμμαχο, κυρίως στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι, αν και θα έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή στο πρόσωπο της Άννας Διαμαντοπούλου, αυτός ο συνομιλητής θα της αποσπάσει ψήφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments