Πολιτική

ΝΔ: Στοίχημα η συσπείρωση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης

ΝΔ: Στοίχημα η συσπείρωση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πίεση από τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος

Ένα κρίσιμο «στοίχημα» για το κυβερνών κόμμα είναι η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων, με στόχο την αποτροπή διαρροών προς τα δεξιά μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών. Από το Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και προγραμματίζουν έναν οδικό χάρτη 1000 ημερών, ωστόσο ταυτόχρονα εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι αυξημένα (σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis φτάνουν το 20%). Παράλληλα, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν κοντά στα επίπεδα των ευρωεκλογών, ενώ ένα ποσοστό ψηφοφόρων -που κυμαίνεται από 10% έως 15% ανάλογα με τη μέτρηση- παραμένει αναποφάσιστο.

Σημάδια ανησυχίας έχουν προκύψει στους γαλάζιους, καθώς ορισμένα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον. Η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και εκεί θα δοθεί η κεντρική μάχη το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν αγνοεί ότι ζητήματα που έχουν βρεθεί πρόσφατα στο προσκήνιο, όπως το μεταναστευτικό, προσφέρουν στα δεξιά κόμματα την ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα παραδοσιακό κοινό.

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και να περιορίσουν τις διαρροές από την κυβέρνηση, εστιάζουν σε τρία βασικά θέματα:

1. Στη μόνιμη στήριξη των νοικοκυριών. Στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε ένα πακέτο 45 μέτρων, αν και η κυβέρνηση δέχεται κριτική από φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιορισμένο «καλάθι» που προσφέρει. Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα από το Μαξίμου είναι ότι δεν θα υπάρξουν παροχές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

2. Στην καθημερινότητα, με έμφαση σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.

3. Σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, με στόχο να ξεκινήσει το 2025 η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα του άρθρου 16 σχετικά με τα πανεπιστήμια. Επίσης, θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ακολουθώντας το μοντέλο των ευρωεκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «τα κύρια ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να συμπεριληφθούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σχέσεις με την εκκλησία αντιμετώπισαν προκλήσεις στις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, και τώρα ο στόχος είναι να αποφευχθούν νέα ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments