Τεχνολογία

Πώς η Δύση θα «μπλοκάρει» Κίνα και Ρωσία από την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών δεδομένων

Πώς η Δύση θα «μπλοκάρει» Κίνα και Ρωσία από την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών δεδομένων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Πώς η Δύση θα «μπλοκάρει» Κίνα και Ρωσία από την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών δεδομένων

«Στα σκαριά» βρίσκεται σχέδιο των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων συμμαχικών χωρών, ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων

«Στα σκαριά» βρίσκεται σχέδιο των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων συμμαχικών χωρών, ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων, σε όλον τον πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο της σύνταξης μιας «Κοινής Δήλωσης της Νέας Υόρκης», με σκοπό να υπογραφεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη αργότερα αυτό το μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί 22-25 Σεπτεμβρίου στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αναμένεται ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα δεσμευτούν για συμμετοχή στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς δεδομένων επιτρέπουν τεράστιες ροές πληροφοριών σε όλο τον κόσμο και είναι απαραίτητα όχι μόνο για λόγους επικοινωνίας, αλλά και για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, την ίδια στιγμή είναι επίσης ευάλωτα σε απειλές υποκλοπών δεδομένων απευθείας από τους αγωγούς – αν και αυτό σήμερα είναι δύσκολο και δαπανηρό -, σε δολιοφθορές ή φυσικές φθορές και αλλοιώσεις, που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να στραγγαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ήδη από το 2014, υπάρχουν υποψίες στις δυτικές χώρες ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε σαμποτάρισμα αυτών των δικτύων, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα στο CNN ότι έχουν παρατηρήσει ανησυχητικές δραστηριότητες από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, που έχει περιέλθει σε γνώση του Politico, οι χώρες που θα υπογράψουν το κείμενο θα απαιτούν από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας των δεδομένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σε περίπτωση περιστατικών.

Η πρωτοβουλία αυτή απηχεί τις προσπάθειες της Δύσης τα τελευταία χρόνια να εκδιώξει τις κινεζικές εταιρείες από τις υποδομές δικτύων 5G, υπό τον φόβο ότι οι ανερχόμενοι Κινέζοι προμηθευτές θα κατακλύσουν την αγορά.

Ο κατάλογος των ανταγωνιστών για έργα υποβρυχίων καλωδίων μπορεί να είναι μακρύς, όμως η μεγάλη μάχη είναι συχνά μεταξύ του αμερικανικού παρόχου SubCom, του ευρωπαϊκού Alcatel Submarine Networks και της κινέζικης εταιρείας HMN Tech, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην αγορά.

Ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας της κατασκευής υποβρύχιων υποδομών από την Κίνα θα μπορούσε να κρύβει τον κίνδυνο για τη Δύση να φτάσει σε ένα σημείο να εξαρτάται από τεχνολογία που το Πεκίνο θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σταματήσει να την προμηθεύει ή οι προμηθευτές να λάβουν εντολή από την κινεζική κυβέρνηση να διακόψουν τη λειτουργία των καλωδίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments