Η Ινδία αναπτύσσει νέο πυρηνικό υποβρύχιο υπό το φόβο της Κίνας
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, liberal.gr
Το δεύτερο κατά σειρά πυρηνικό υποβρύχιο (εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους) εντάχθηκε στο ναυτικό στόλο της Ινδίας στα τέλη του περασμένου μήνα, μια κίνηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση ενισχύει την πυρηνική αποτροπή της χώρας, καθώς το Νέο Δελχί στρέφει το ανήσυχο βλέμμα του στην Κίνα όσο και στο Πακιστάν.
Όπως σημειώνει το CNN, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αυξάνει τον στόλο του – καθώς και τις χερσαίες και εναέριες δυνατότητές του – εν μέσω υποβόσκουσας έντασης κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.
Το πυρηνικό υποβρύχιο, INS Arighaat – «Καταστροφέας του Εχθρού» στα σανσκριτικά – θα «βοηθήσει στην εγκαθίδρυση στρατηγικής ισορροπίας» στην περιοχή, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh.
Αυτή η ισορροπία γέρνει επί του παρόντος υπέρ της Κίνας, δύναμη που κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο σε αριθμό ναυτικό στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έξι επιχειρησιακών πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Jin – που υπερτερούν σε ισχύ των δύο της Ινδίας – του Arighaat και του προκατόχου του στην ίδια κλάση, του INS Arihant.
Τα κινεζικά υποβρύχια μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές τουλάχιστον 8.000 χιλιομέτρων (4.970 μίλια) και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance.
Και τα δύο έχουν μήκος 366 πόδια (περίπου 111,5 μέτρα) και εκτόπισμα 6.000 τόνων, τα Arighaat και Arihant μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους K-15 Sagarika που μπορούν να εκτοξευθούν από τέσσερα σημεία. Όμως το βεληνεκές των πυραύλων Κ-15 θεωρείται ότι δεν ξεπερνά τα 750 χιλιόμετρα (466 μίλια), περιορίζοντας τους στόχους που μπορούν να χτυπηθούν από τον Ινδικό Ωκεανό.
«Η κλάση INS Arihant μπορεί μόλις και μετά βίας να προσεγγίσει κινεζικούς στόχους κατά μήκος των ανατολικών σινο-ινδικών συνόρων από τα παράκτια ύδατα του βόρειου κόλπου της Βεγγάλης, τα οποία είναι επικίνδυνα ρηχά για ένα υποβρύχιο», δήλωσε ο αναλυτής Carl Schuster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.
Η ινδική κυβέρνηση έχει κρατήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τις δυνατότητες του Arighaat, λέγοντας μόνο ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το υποβρύχιο καθιστούν το υποβρύχιο σημαντικά πιο προηγμένο από τον προκάτοχό του», το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πριν από οκτώ χρόνια.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία είναι «σε καλό δρόμο» για την ανάπτυξη μιας υποθαλάσσιας πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης που, αν και όχι όσο μεγάλη όσο αυτή της Κίνας, θα είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει εχθρικές κινήσεις του Πεκίνου.
Τα de facto σύνορα μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας, γνωστά ως Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, αποτελούν εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών. Τουλάχιστον 20 Ινδοί και 4 Κινέζοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τα τελευταία δύο χρόνια στο Ακσάι Τσιν, την αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας.
Πακιστάν, ένας ακόμη περιφερειακός αντίπαλος
«Η πραγματική ώθηση για την επέκταση της [αποτρεπτικής] ικανότητας […] της Ινδίας είναι, στην πραγματικότητα, η σημαντική ανάπτυξη του πακιστανικού και του κινεζικού ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό», σύμφωνα με τον Abhijit Singh, ανώτερο συνεργάτη του Observer Research Foundation στη Βομβάη. Προσθέτει ότι το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης οκτώ υποβρυχίων τύπου 039B κινεζικής σχεδίασης, καθώς εκσυγχρονίζει τον στόλο του.
«Το Πακιστάν συνεχίζει να μειώνει τη διαφορά θαλάσσιας ισχύος με την Ινδία», γράφει ο Singh.
Η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση στην αμφισβητούμενη και βαριά στρατιωτικοποιημένη περιοχή του Κασμίρ, την οποία και οι δύο χώρες διεκδικούν στο σύνολό της. Η διαμάχη έχει οδηγήσει σε τρεις πολέμους μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς υποστηρικτές του Πακιστάν και σημαντικός επενδυτής στη χώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας