Κόσμος

Το μεταναστευτικό φέρνει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Το μεταναστευτικό φέρνει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Πηγή Φωτογραφίας: [356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

70.000 μετανάστες βρίσκονται στο επίκεντρο της διένεξης Αθήνας - Βερολίνου

Από τα μεσάνυχτα, η Γερμανία ξεκίνησε τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Σένγκεν και αντιδρώντας στην άνοδο της Ακροδεξιάς με καταστροφικό τρόπο, υιοθετώντας τη ξενοφοβική της ατζέντα.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Βερολίνο. Αύριο θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Όλα δείχνουν ότι η εύρεση ενός σημείου συνεννόησης είναι δύσκολη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γερμανική πλευρά επιθυμεί τον επαναπατρισμό 70.000 αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα στη Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και μερικές χιλιάδες επιπλέον αιτούντες άσυλο. Ο εκνευρισμός της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν προσφύγει στα γερμανικά δικαστήρια, ζητώντας να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους εδώ είναι κακές λόγω της έλλειψης ανεπτυγμένων πολιτικών ένταξης και ενσωμάτωσης. Δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες συνήθως δικαιώνονται, η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην ελληνική να λάβει μέτρα ώστε η χώρα μας να αναγνωριστεί ως ασφαλής από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, προχωρά σε περικοπές των επιδομάτων που χορηγούνται σε πρόσφυγες, με στόχο να περιορίσει την ελκυστικότητά της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βιέννη ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να υποδεχτεί άλλους πρόσφυγες και επιδιώκει να σχηματίσει συμμαχία με άλλες χώρες υποδοχής (όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Πολωνία) ώστε να ασκηθεί πίεση από τις Βρυξέλλες προς το Βερολίνο.

Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον Έβρο, όπου δήλωσε ότι η επέκταση του φράχτη θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει το μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των συνόρων της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments