Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μεικτές οι τάσεις για τον τομέα της βιομηχανίας, οι καταλύτες

ΙΟΒΕ: Μεικτές οι τάσεις για τον τομέα της βιομηχανίας, οι καταλύτες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Businessdaily.gr

Ισχυρή πορεία για τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και αλουμινίου στο β' τρίμηνο του 2024, με την αξία να ξεπερνά τα 730 και τα 610 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ήπια υποχώρηση προσδοκιών λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων των παραγγελιών και της ζήτησης καταγράφηκε στον τομέα της βιομηχανίας, όπως τονίζει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Το Ίδρυμα στη μελέτη του για την εξέλιξη του κλάδου αναφέρει ότι ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες (από 101,4 μον. ένα μήνα πριν), σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (106,4 μον.).

Ενισχυμένο εμφανίζεται το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση, ενώ σημειώθηκε οριακή μείωση για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα υπήρξε οριακή άνοδος για το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές. Κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται να παραμένουν οι θετικές προσδοκίες σε διάφορους κλάδους, με κάποια ωστόσο «διόρθωση» στην ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ενισχυμένο το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, με οριακή άνοδος ισοζυγίου για τα αποθέματα. Άνοδος του δείκτη για τα Καταναλωτικά, λόγω της παραγωγής, αλλά υποχώρηση για τα Ενδιάμεσα αγαθά, και εντονότερη για τα Κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω των προβλέψεων για τη ζήτηση.

Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας υποχώρησε τον Ιούλιο. Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 78,8% τον Ιούλιο (από 80,7% τον Απρίλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,1 μήνες από 6 μήνες τον Απρίλιο. Άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής 10,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 1,7% στην ΕΕ. Αύξηση 2,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το α’ τρίμηνο του 2024 η απασχόληση στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 0,5%, στα 432,6 χιλ. άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, σε ετήσια βάση), με τους απασχολούμενους να ανέρχονται στους 4.173,4 χιλ. το α’ τρίμηνο του 2024 (+75,4 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν). Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 108,8 μονάδες το α’ τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο, κατά 4,4% από αύξηση 2,8% ένα μήνα πριν. Ηπιότερη άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη, 0,5% από μείωση 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο, 1,5% σε συνέχεια ανόδου 3,3% ένα μήνα νωρίτερα. Ενίσχυση για τον δείκτη σε Ευρώπη (στην περιοχή του 1% από άνοδο 0,4% ένα μήνα πριν).

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,5 δισ. τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 12,2% (ετήσια βάση). Αύξηση για το εμπορικό έλλειμμα, στα 3,3 δισ. από 3,2 δισ. ένα έτος πριν. Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 84,9% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, σε υψηλότερα επίπεδα από το διαχρονικό μέσο όρο (+0,6). Στο β΄ τρίμηνο του 2024 πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους τα φαρμακευτικά σκευάσματα με 731 εκατ. (+7,5%) και το αλουμίνιο με 612 εκατ. (+0,6%). To 80,2% των βιομηχανικών προϊόντων προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μόλις 6,5% προς Β. Αμερική το β΄ τρίμηνο. του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments