ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρεύμα: Τι αλλάζει στην αγορά με τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια

Ρεύμα: Τι αλλάζει στην αγορά με τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, liberal.gr

Την 1η Νοεμβρίου θα υποδεχθούμε τα νέα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος, τα περίφημα «πορτοκαλί».

Την 1η Νοεμβρίου θα υποδεχθούμε τα νέα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος, τα περίφημα «πορτοκαλί». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τώρα την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων με σκοπό οι καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές τις ώρες μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ, αλλά και για να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια έρχονται να διαφοροποιήσουν την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός του 24ώρου. Οι επαγγελματίες και τα μεγάλα καταστήματα είναι η βασική επιλέξιμη κατηγορία που αφορά η προσθήκη της νέας αυτής τιμολογιακής χρωματικής παλέτας, για τους καταναλωτές δηλαδή που έχουν ήδη έξυπνο μετρητή, ο οποίος είναι αναγκαίος για την εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης. Αυτοί είναι οι επιχειρήσεις μέσης τάσης και οι μεγάλες καταναλώσεις στη χαμηλή τάση (σούπερ-μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εταιρείες).

Τα νέα αυτά τιμολόγια αναμένεται να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ώρου, ειδικότερα κατά τις περιόδους που διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι η συγκεκριμένη νέα χρωματική παλέτα θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των περικοπών πράσινης ενέργειας τις ώρες της υπερπαραγωγής. Κι αυτό γιατί έτσι θα μεταφέρουν μεγάλο μέρος της κατανάλωσης στις ώρες που υπάρχει περίσσεια ηλεκτρική παραγωγή λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Έτσι, ο καταναλωτής θα επωφεληθεί από τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ, και κυρίως των φωτοβολταϊκών, τα οποία κατά τις μεσημεριανές ώρες έχουν μεγάλη παραγωγή οδηγώντας την αγορά σε χαμηλές, μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές τιμές.

Προς ώρας, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές και έχει πατήσει «γκάζι» στην αντικατάσταση των αναλογικών «ρολογιών» σε βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές αλλά και σε δημόσια κτίρια. Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, οι smart meters αναμένεται να αυξηθούν στους 650.000 (αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% της εγχώριας κατανάλωσης), έχοντας τότε την δυνατότητα να ενταζθουν σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.

Η συνάντηση με τους προμηθευτές Στη σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε μεταξύ ΥΠΕΝ και ΡΑΕΕΥ την Παρασκευή αντικείμενο της συνάντησης ήταν να παρουσιαστεί κατ’ αρχάς η βασική «αρχιτεκτονική» του Πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης που καταρτίζει η ΡΑΑΕΥ και το οποίο είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των πορτοκαλί τιμολογίων.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, οι καταναλωτές που θα συμβληθούν σε πορτοκαλί τιμολόγιο, θα λαμβάνουν κάθε μεσημέρι την καμπύλη τιμολόγησης για την επόμενη ημέρα. Πρακτικά, η καμπύλη αυτή θα δείχνει ποια θα είναι η χρέωση για κάθε ώρα του επόμενου 24ωρου.

Επομένως, γνωρίζοντας πώς θα τιμολογηθούν την επόμενη ημέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειριστούν την κατανάλωσή τους, «μεταφέροντας» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τις ώρες με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερο μπορούν να προσαρμόσουν τη ζήτησή τους για ρεύμα, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν να «ξεφουσκώσουν» τους λογαριασμούς τους. Προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη προσφέρουν έως και τρεις φορές φθηνότερες χρεώσεις, κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι άμεσα, το πιθανότερο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους προμηθευτές. Σκοπός είναι οι πάροχοι να ενημερωθούν για τις παραμέτρους εφαρμογής των πορτοκαλί τιμολογίων, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Για να γίνει πραγματικότητα το 24ωρο «δελτίο χρεώσεων», οι απόψεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη συνέκλιναν στο ότι σε πρώτη φάση οι τιμές θα μεταβάλλονται με ωριαία συχνότητα – σε δεύτερο χρόνο, η τιμολόγηση θα αλλάζει ανά 15λεπτο. Για να υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς, οι μετρήσεις των (ωριαίων αρχικά) καταναλώσεων, θα διαβιβάζονται από τους «έξυπνους» μετρητές σε μία πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αποκτήσουν σε αυτές πρόσβαση οι προμηθευτές.

Επιπλέον, για να είναι άμεσα συγκρίσιμα τα ex-ante πορτοκαλί τιμολόγια, η χρέωση θα εξαρτάται αποκλειστικά από την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας. Κάθε προμηθευτής θα επιλέγει ελεύθερα τον συντελεστή (πολλαπλασιαστή) από τον οποίο θα προκύπτει η τιμή και στον οποίο θα ενσωματώνονται τα υπόλοιπα κόστη καθώς και το κέρδος των εταιρειών. Παράλληλα, θα υπάρξουν και ex-post πορτοκαλί τιμολόγια, οι χρεώσεις των οποίων θα εξαρτώνται από τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς.

Το νυχτερινό ρεύμα Σε συνέχεια της ενεργοποίησης των δυναμικών πορτοκαλί τιμολογίων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές και στο νυχτερινό τιμολόγιο, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι νέες παρεμβάσεις στο νυχτερινό ρεύμα θα αφορούν περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές, δηλαδή όσους διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή, διπλής εγγραφής με σκοπό να αλλάξουν οι ώρες των χαμηλών χρεώσεων, ώστε να συμβαδίζουν με τις ώρες που οι τιμές χονδρικής είναι μειωμένες το μεσημέρι.

Οι τελικές παρεμβάσεις στα νυχτερινά τιμολόγια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι οι χαμηλότερες χρεώσεις θα μεταφερθούν τις μεσημβρινές ώρες, με επίκεντρο το δίωρο 14.00-16.00. Υπενθυμίζεται ότι τις ώρες αυτές, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες, καθώς τότε είναι το «peak» της παραγωγής των ΑΠΕ, και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments