Πολιτική

Tι αλλάζει στα airbnb, μηδενικός ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο, φοροεκπτώσεις για επενδύσεις μικρομεσαίων

Tι αλλάζει στα airbnb, μηδενικός ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο, φοροεκπτώσεις για επενδύσεις μικρομεσαίων

Πηγή Φωτογραφίας: [371852] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1/1/2025 - Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες

Για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυση των εξαγωγών σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Μιχάλη Αργυρού, η Ελλάδα αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυξάνονται τα εισοδηματα πάνω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα παρουσιάζει μεγάλη μείωση της ανεργίας. Επίσης την τελευταία πενταετία μιλάμε για μεγάλη εξωστρέφεια της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι με διαφορά η πρώτη χώρα στην αύξηση των επενδύσεων. Παράλληλα αυξάνονται και οι εξαγωγές.

«Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών την ώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε.

Θεοδωρικάκος: Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1/1/2025

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα μέτρα αφορούν κυρίως στην Εθνική Στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας, την μείωση της γραφειοκρατίας και τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

«Θέλουμε να βραβεύσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν σταθερά στην οικονομική τους δραστηριότητα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας» είπε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, ενώ επεκτείνεται το κινητρο για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κέρδος είναι πολλαπλάσιο από την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ αναφερόμενος στην Golden Visa είπε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής σε όποιον επενδύει 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων.

theodorikakos1
theodorikakos2
theodorikakos3
theodorikakos4
theodorikakos5
theodorikakos6
theodorikakos7

Κώστας Τσιάρας: Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες

«Το 2019 παραλάβαμε έναν πρωτογενή τομέα με πάρα πολλά προβλήματα, με κυριότερο το διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Το 2023 έχουμε ένα σημαντικό πλεόνασμα λόγω των πολιτικών με κίνητρα που εφαρμόστηκαν» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Επεσήμανε ότι έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση την τελευταία πενταετία στην απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, με στόχο της κυβέρνησης να αποτελεί η ενίσχυση της παραγωγής, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας καθώς και η ενίσχυση των εξαγωγών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής, με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή στο αγροτικό πετρέλαιο, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Για τα κόκινα δάνεια σημείωσε ότι στόχος είναι η στήριξη συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων. Στόχος του υπουργείου ακόμη είναι η αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας που θα πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μεταξύ άλλων.

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών γαιών του ΥΠΑΑΤ. Η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών για αγροτική χρήση γίνεται για αναπτυξιακούς αλλά και κοινωνικούς λόγους.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

tsiaras1
tsiaras2
tsiaras3
tsiaras4
tsiaras5

Κεφαλογιάννη: Κλιμακωτό τέλος στους επιβάτες κρουαζιέρας

«Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ», εκτίμησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Σημειώνεται ότι ήταν 20,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Για τη χρονιά που διανύουμε τα μέχρι τώρα στοιχεία προμηνύουν μία ακόμα επιτυχία, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαμε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,2%», ανέφερε η υπουργός.

«Βασικό μέλημα του νέου κύκλου ανάπτυξης είναι η ανταποδοτικότητα» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη προχωρώντας στη διευκρίνιση των μέτρων που έχουν ως γνώμωνα την ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε κλιμακωτό τέλος ανάλογα με το νησί και τη χρονική περίοδο για τους επιβάτες κρουαζιέρας, παράλληλα με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για βραχυχρόνιες μισθώσεις ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία. Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από την 1-1-2025 δεν επιτρέπονται νέες έγγραφες στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

«Στρατηγικός στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με πρώτο μέτρο για την κρουαζιέρα. Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια, αυξημένο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας. Επίσης, αναπροσαρμόζεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κριση, το οποίο αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο και το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο. Το υπουργείο θα νομοθετήσει άμεσα ένα πλαίσιο που αφορά στη θέσπιση προδιαγραφών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με κριτήριο την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς της χώρας».

«Eργαζόμαστε για την αντιμετώπιση σύγχρονων και σύνθετων προκλήσεων. Ανοίγουμε ένα νέο κεφαλαιο για τον ποιοτικό τουρισμό» κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

kefalogianni1
kefalogianni2
kefalogianni3
kefalogianni4
kefalogianni5
kefalogianni6
kefalogianni7

Παπαθανάσης: Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ για το 2024

Ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, από την πευρά του, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.

Όπως είπε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει υπό την ομπρέλα του τις περισσότερες από τις νέες δράσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς, το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 ή τα απογευματινά χειρουργεία.

«Πλέον μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ του ΠΔΕ, που “σκαρφαλώνει” συνολικά στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερεκαι είπε  για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της απορρόφησης των πόρων.

«Σχεδόν 800 έργα (794), συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στο σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ στο δανειακό σκέλος ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,4 δις. ευρώ» είπε.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε εκτενώς στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Θα πραγματοποιηθούν νέες προσκλήσεις ενισχύσεων επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα αφορούν μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές μέσω του “Επιχειρώ πράσινα”. Επίσης υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και προγράμματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ μέσω του ταμείου Δανείων και του ταμείου Εγγυήσεων. Υπάρχει ακόμη το Ταμειο Δανείων Μικρής Επιχειρηματικότητας, όπου σε εξέλιξη είναι προγραμμα με άτοκο δάνειο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία, ενώ σε εξέλιξη είναι και Δάνεια από το Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και το Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δικαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Επίσης θα λειτουργεί το Ταμείο Μικροπιστώσεων ΕΑΤ» πρόσθεσε.

papathanasis1
papathanasis2
papathanasis3
papathanasis4

Κωστής Χατζηδάκης: Δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου 

Κλείνοντας την εξειδίκευση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο μοντέλο της σύγχρονης και ανθεκτικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την οικονομία με τις αποεπενδύσεις, το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και τη συγχώνευση της τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, αλλά και για τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας. «Στην Ελλάδα προωθείται το πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ΕΕ με την επέκταση του πλαισίου κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας και την έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα» είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην Startup Visa, με την οποία χορηγείται άδεια διαμονής σε όποιον επενδύει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, με προϋπόθεση τη δημιουργία 2 θέσεων εργασίας και στόχο την πρόσβαση των ελληνικών startups σε νέες πηγές χρηματοδότησης και ανακατεύθυνση επενδύσεων golden visa από την αγορά ακινήτων σε πιο παραγωγικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

1. Νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις

2. Patent Fund από την ΕΑΤ

Δημιουργείται ακόμη το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της οικονομίας που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ακόμη εξήγησε ότι υπάρχουν τέσσερις νέες πρωτοβουλίες.

1. Αύξηση 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες για φυσικές καταστροφές αξίας έως 500.000 ευρώ.

2. Ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έχουν έκπτωση 10% και μέχρι 1η Ιουνίου 2025 πρέπει να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές διαφορετικά δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος.

3. Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

4. Από 1/1/2025 με νέο ασφαλιστήριο όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το 2024 είχαμε στη χώρα μας συνολικά 10 αποκρατικοποιήσεις, προαναγγέλλοντας άμεση περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την επέκταση του «Ηρακλή» κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει τα ελληνικά κόκκινα δάνεια στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως προανήγγειλε, έρχεται νέα δράση 350 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των ΜμΕ, ενώ η χρηματοδότηση θα ανέρχεται σε 60% αν αφορά εταιρείες που θα προκύπτουν από συγχωνεύσεις καθώς και τη δημιουργία ενός fund για πατέντες το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό από κοινού μαζί με την HDB, για την ενίσχυση της αλυσίδας καινοτομίας και έρευνας.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα «κορυφαία χώρα» στα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας και είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζονται ορισμένα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δημιουργία Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία στοχεύει στη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ακόμα, αυξάνεται σε 20% η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών ακινήτων ασφαλίζουν τα σπίτια τους, άνω των 500.000 ευρώ. Όσοι δεν το πράττουν δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση κατοικιών άνω των 500.000 ευρώ όπως και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, από 01.06.2025.

Δείτε ζωντανά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments