Πολιτική

Μεταναστευτικό: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας θέτει το μεταναστευτικό στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων

Με τη Γερμανία να τηρεί πιο σκληρή στάση και τη συζήτηση να αναζωπυρώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό. Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός ντόμινο, η τουρκική πλευρά προσελκύει επίσης την προσοχή.

Πράγματι, το ζήτημα της μετανάστευσης έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, καθώς το Βερολίνο έχει λάβει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων. Την ίδια στιγμή, άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. η Ολλανδία) εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τα πλαίσιά τους, ενώ στη Γαλλία ο Μισέλ Μπαρνιέ σχεδιάζει τη δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι η αναζήτηση συμμαχιών με ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως τις χώρες πρώτης υποδοχής) που μοιράζονται την ίδια προοπτική για το θέμα αυτό. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και ουσιαστικά να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αυστρία και στη συνάντησή του με τον αρχηγό του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μάλιστα, η Αθήνα σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπου ένα μήνα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία αναμένεται να προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή.

Δεύτερον, είναι σημαντική η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η τουρκική στάση θα αλλάξει άμεσα σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο ο στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε οι διαφορές να μην οδηγούν αυτόματα σε εντάσεις. Είναι επίσης κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Τρίτον, προτεραιότητα αποτελεί η φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία, όπως επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά, είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  επισκέπτεται περιοχές του Έβρου.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη». Πρόσθεσε επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να μοιράζεται δίκαια». Επιπλέον, ανέφερε ότι «στείλαμε το μήνυμα ότι οι διακινητές δεν θα έχουν τον έλεγχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments